Зниклий у Білорусі Павло Гриб: ГПУ підозрює вбивство

13:01, 29.08.2017
Зниклий у Білорусі Павло Гриб: ГПУ підозрює вбивство

Павло Гриб зник у Гомелі 24 серпня (із соцмереж)

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальну справу за статею "вбивство" після того, як у Білорусі зник син військового капелан Павло Гриб.

Про це повідомила речниця Генеральної прокуратури України Лариса Сарган.

"Під процесуальним керівництвом Чернігівської місцевої прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство) щодо безвісного зникнення громадянина України Павла Гриба", - написала вона.

Лариса Сарган вказала на те, що зараз слідчі намагаються розшукати зниклого, свідків та з’ясовують обставини інциденту.

"З цією метою органом досудового розслідування керівництву Державної прикордонної служби України направлено запит щодо підтвердження факту перетину місцевим жителем державного кордону України", - додала вона.

Українські слідчі звертатимуться "до компетентних органів іноземної держави", щоб вони повідомили, чи затримували або арештовували Павла Гриба та підстави для цього.

У Чернігівській обласній прокуратурі "Українській правді" уточнили, що кваліфікація "умисне вбивство" - це звичайна практика при зникненні людини.

Також зазначили, що у слідства немає доказів про причетність Росії до зникнення українця, і це твердження поки йде від батька зниклого та поширене медіа.

"Однак у нас підтверджень цьому немає. Тому говорити, що причетна саме Росія до цієї події, ми не маємо права", - додали там.

У прокуратурі також повідомили, що якщо слідство встановить причетність якоїсь іноземної держави до інциденту, то Україна готуватиме клопотання до цієї країни, аби підтвердити чи спростувати це.

Як повідомляла "УМ", Павло гриб зник у БІлорусі 24 серпня після того, як вирушив на побачення із дівчиною з Росії, з якою вони познайомилися в інтернеті.

За інформацією журналістів ТСН, він їхав на побачення із 17-річною юнкою із Сочі.

Дівчина стверджує, що її змусили відправитися на зустріч з хлопцем співробітники ФСБ РФ.

"Все було підлаштовано. Мене туди шантажем направили, в Білорусь", - розповіла вона журналістам.

Дівчина також повідомила, що проти неї порушили кримінальну справу за тією ж статтею, що й проти Павла - терористична діяльність. Більше вона нічого не повідомила, пославшись на документ про нерозголошення.