Вбивство Павла Шеремета: екс-співробітника СБУ помітили під будинком журналіста перед вибухом

08:02, 11.05.2017
Вбивство Павла Шеремета: екс-співробітника СБУ помітили під будинком журналіста перед вибухом

Почерк вбивства Павла Шеремета сходий на підрив авто Олександра Хараберюша, відзначають експерти

У ніч перед вбивством журналіста Павла Шеремета під його будинком, за даними камер спостережень, було помічено Ігоря Устименка - колишнього співробітника Служби безпеки України.

Відео результатів розслідування вбивства колеги опублікувало "Громадське".

Ігор Устименко був присутній біля будинку Шеремета принаймні кілька годин уночі, коли під автівку журналіста було підкладено вибухівку.



Він приїхав на місце події на Шкоді Октавії 2551 сірого кольору. Її зафіксували кілька камер спостереження в районі, де проживав Павло.

До такого висновку дійшли журналісти OCCRP та Слідства.Інфо, які провели незалежне розслідування вбивства, що сталося 20 липня 2016 року та змогли ідентифікувати особу чоловіка.



Автівка, на якій приїхав Устименко, зареєстрована на іншу особу, Зарецьку Наталію Леонідівну.

Журналісти у фільмі повідомили, що Ігор Устименко може до цього часу працювати в СБУ.

"Горомадське" інформує, що Устименко відмовився коментувати свої зв'язки із СБУ.

"Повідомляємо, що Устименко Ігор Андрійович був звільнений з СБ України 29 квітня 2014 року", - написала у Facebook Олена Гітлянська, речник СБУ. Після цього вона відзначила, що стосовно скандального розслідування вбивства колеги, журналістам за коментарями варто звертатися лише до представників офіційного слідства.




Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року у Києві в результаті вибуху авто, за кермом якого він перебував.

Вибух стався о 7:45 ранку на розі вулиці Богдана Хмельницького та Івана Франка навпроти ресторану McDonalds.

Машина належала керівниці «Української правди» Олені Притулі, але її в машині у момент вибуху не було. За даними поліції, вибуховий пристрій знаходився дуже близько до журналіста, знизу автомобіля.

З самого моменту вбивства слідство відмовлялося від оприлюднення суттєвої інформації стосовно ходу розслідування, для якого була створена спецгрупа із залученням ФБР.

Проте 8 лютого 2017 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков провів прес-конференцію щодо перебігу розслідування вбивства Шеремета.

Таким чином, на сьогоднішній день слідство розглядає 5 версій скоєння вбивства журналіста. Попри численні експертизи, допити понад 1000 осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайт, наразі у справі про вбивство Шеремета немає жодного офіційного підозрюваного.

Зауважимо, що у жовтні 2016-го журналісти «Української правди» опублікували матеріал, в якому навели факти і представили документи, в яких йдеться про стеження за редакцією, до якого за їхніми свідченнями, були причетні українські правоохоронні органи.

У відомстві Авакова, заявили, що перевірили ці заяви і факт стеження за журналістами з боку спецслужб заперечують.

Додамо, що наведені у фільмі дані є результатом розслідування журналістів проекту Громадського «Слідство.Інфо» спільно з колегами із міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP. Раніше результатом такої співпраці стало, зокрема, дослідження використання офшорних компаній президентом Петром Порошенком.