Онлайн-оформлення паспортів припинили через зовнішнє втручання в систему

07:37, 07.04.2017
Онлайн-оформлення паспортів припинили через зовнішнє втручання в систему

Таке повідомлення висіло на сайті ДМС у день голосування за безвіз в Європарламенті

Спеціалізований сайт Державної міграційної служби "Паспортний сервіс" у чертвер, 7 квітня, не працював через зовнішнє втручання в роботу системи.

Служба берпеки України повідомила, що виявила неназвану правоохоронцями приватну фірму, яка мала несанкціонований доступ до телекомунікаційних мереж Державної міграційної служби

"У 2014-2015 роках спеціалізоване держпідприємство виконувало роботи зі створення, побудови та налаштування захищеної телекомунікаційної мережі для Державної міграційної служби. Під час виконання контракту через попередню змову з окремими посадовцями ДМС та Держслужби спеціального зв’язку частина грошей була привласнена",- заявили в СБУ.

За версією правоохоронців, у субпідрядників залишився несанкціонований доступ в інформаційну мережу ДМС.

Через це в одному з столичних приватних підприємств СБУ виявила серверне обладнання, яке мало доступ до мережі ДМС з одночасним виходом в Інтернет.

За попереднім висновком експертів, з цього обладнання могло бути несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи ДМС.

Небезпека цієї ситуації в тому, що вона створює умови для витоку інформації з обмеженим доступом, інформують в СБУ.

У той же час в СБУ заперечили проведення слідчих дій у приміщенні Центру оброки інформації ДМС та заявили, що не вилучали серверне обладнання.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтями про привласлення майна через зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах, розголошення державної таємниці та підробку документів.

Нагадаємо, Державне підприємство "Документ" тимчасово призупинило роботу всіх своїх центрів "Паспортний сервіс", де здійснюється оформлення закордонних паспортів та ID-карток у четвер ввечері, тоді повідомлялося, що СБУ проводила слідчі дії в неназваного оператора зв'язку.