Гройсман вимагає скасувати приховане здорожчання газу (відео)

18:24, 01.04.2017
Гройсман вимагає скасувати приховане здорожчання газу (відео)

Володимир Гройсман порахував абонплату за газ і вжахнувся.

Кабінет міністрів вимагає переглянути рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг щодо абонентської плати за газ, яку було запроваджено в Україні з 1 квітня. Адже через абонплату українцям нав’язали збільшення плати за газ від 1,3 до 3 разів.

 

Про це йдеться у відеозверненні прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, оприлюдненому на його сторінці в Facebook  в суботу.

 

За словами прем’єра, щойно завершилася урядова нарада, на якій розглядалося питання абонплати за газ, проводилися розрахунки і вивчалося, як це вплине на оплату за газ для українців.

 

"Збільшення дійсно є і становить у середньому в розрахунках від 1,3 до 3 разів, особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках. Ні я, ні уряд це категорично не підтримуємо. Я щойно мав розмову з представником комісії, яка встановила цю абонплату з 1 квітня. Хоча НКРЕ і не підпорядковується уряду і прем’єр-міністру, але я в понеділок направлю офіційне звернення. Вимагаю, щоб це рішення було переглянуто", - обурюється Володимир Гройсман.

Нагадаємо, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і компослуг, затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання.

 

Плату з 1 квітня будуть платити споживачі щомісяця, незалежно від фактичного обсягу споживання. Абонплата буде нараховуватися на підставі приєднаної потужності кожного споживача (відповідно до типу газового лічильника).

 

Відповідно до рішення комісії, з 1 квітня споживачам буде нараховуватися плата за газ, як товар (4942 грн за тисячу кубометрів плюс гранична торгівельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2%), а також окремо абонплата за користування приєднаними потужностями.

 

В тариф будуть закладені витрати ПАТ "Укртрансгаз" на транспортування газу, що становить приблизно 23% в загальній структурі.