Українці сплачуватимуть за газ двома платіжками з 1 квітня

16:01, 01.04.2017
Українці сплачуватимуть за газ двома платіжками з 1 квітня

Чи подорожчає оплата за газ внаслідок змін побачимо вже за місяць у платіжках.

Українці сплачуватимуть за газ двома платіжками: окремо за спожите блакитне паливо та окремо, так звану, абонентську плату за користування газовою інфраструктурою. Відповідні зміни вступають в силу в Україні з 1 квітня.

 

Правила оплати змінила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ще у березні.

 

Відтак, споживачі платитимуть за газ, як за товар (за лічильником чи нормами споживання), а також окремо - за підключення до мережі.

 

 

Тариф, у якому було включено усе разом, становив 6879 гривень за тисячу кубів газу, але вже з 1 квітня його розділили.

 

Безпосередньо газ коштуватиме споживачам 6 тисяч гривень, тобто він фактично здешевшає, а от другий рахунок є абонплатою за мережі. Його розмір залежить від регіону, постачальника газу та навіть потужності лічильника. Абонплата буде фіксованою та щомісячною.

 

Плата "за доставку" вираховуватиметься на основі приєднаної потужності кожного споживача.

 

Раніше ця плата зараховувалася до загального тарифу і становила близько 13% залежно від постачальника.

 

Саме тому для тих, хто споживає багато газу – опалює ним оселю й гріє воду для миття – оплата може й здешевшати. Натомість для тих, хто газом лише кип'ятить воду в чайнику або  варить їжу - загальний платіж істотно зросте.

 

Наприклад, для споживачів, які користуються лише газовою плитою з лічильником,  щомісячна абонплата складе 28 гривень у Києві, 51 гривню в Херсоні та 85 гривень в Ужгороді.

 

Напередодні прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв переглянути абонплату за газ у разі зростання суми в платіжках українців та у випадку суттєвих відмінностей у структурі тарифу.

 

Експерти сперечаються щодо того, чи справді платежі для побутових споживачів не зміняться. З одного боку, ціна на газ дійсно зменшиться, порівняно із нинішнім тарифом у 6 879 грн за тисячу кубометрів. Але абонплата "за доставку" для кожного конкретного споживача може виявитися вищою, ніж нині.

 

Більшість експертів сходяться у тому, що рішення Нацкомісії є усе ж таки необгрунтованим.