Іван Малкович отримав Шевченківську премію-2017 з літератури

21:13, 20.02.2017
Іван Малкович отримав Шевченківську премію-2017 з літератури

Іван Малкович отримав Шевченківську премію за "Подорожник з новими віршами"

Український поет та видавець Іван Малкович отримав Національну премію України імені Тараса Шевченка. Про це стало відомо у понеділок, 20 лютого, після засідання Шевченківського комітету.

Указ про нагородження має підписати президент України, після чого лауреати премії отримають винагороду у розмірі 240 тисяч гривень

Іван Малкович - український поет і видавець, власник і директор видавництва «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га». До книги вибраних творів Івана Малковича «Подорожник із новими віршами» увійшли вірші зі збірок «Білий камінь» (1984), «Ключ» (1988), «Вірші» (1992), «Із янголом на плечі» (1997), «Вірші на зиму» (2006), «Все поруч» (2010), «Подорожник» (2013, І-ше видання), а також деякі з найновіших поезій.

Малкович став упорядником понад 30 книжок для дітей, зокрема, «Українська абетка», «Улюблені вірші».

2004 року Форум видавців у Львові визнав І. Малковича найкращим директором видавництва в Україні. Тоді ж він став кавалером міжнародного Ордену усмішки. Він у 2004, 2008 та 2009 рр. входив до «Топ-100 найвпливовіших людей України» щорічного рейтингу журналу «Кореспондент».

У номінації у номінації «Література, публіцистика, журналістика» разом із Малковичем змагалися письменники та журналісти.

До останнього кола відбору пройшли також Віталій Портников (публіцистичний цикл у двох книгах: «Богородиця у синагозі» та «Тюрма для янголів»), Василь Портяк (книга «Охоронителі діви»), Андрій Содомора (книга «Поезія. Проза»), Андрій Цаплієнко (книга оповідань «Книга змін», серія телесюжетів з лінії фронту), Іван Яцканин (книги «Мить блискавки» та «Пора вузеньких вулиць»).

Шевченківськ комісія визначила лауреатів у інших галузях.

Художній скульптурний проект "Лінія" Миколи Малишка переміг у категорії "Візуальні мистецтва".

Львівська композиторка Богдана Фроляк отримала шевченківську премію такі твори: симфонія-реквієм "Праведна душа ...", хорова кантата "Колір", музичний твір "Насниться сон мені".

Анімаційний серіал "Моя країна – Україна" Степана Коваля вдзначили у категорії "Кіномистецтво". Пластилінова анімація, що була представлена на "Берлінале" у 2014 році, складається із 25 серій, розповідає відому або забуту казку, історію, українську легенду чи то про велике місто і маленьке село, чи про поле або море.

Переможців у театральному жанрі комісія, очолювана Юрієм Щербаком, не визначала.