Київрада перейменує станцію метро Петрівка на Почайна

16:00, 10.02.2017
Київрада перейменує станцію метро Петрівка на Почайна

Станція метро "Почайна" - звучить гармонійно.

Комісія Київради з найменувань підтримала рішення щодо перейменування станції столичного метро "Петрівка" на станцію "Почайна". Адже нинішня назва станції підпадає під декомунізацію.

 

Про це повідомила засновник ГО "Громадський рух Почайна" Аннабелла Моріна у Facebook  в п’ятницю.

 

"Комісія Київради з найменувань прийняла рішення про перейменування станції метро „Петрівка" на станцію „Почайна". Члени комісії та присутні стільки добрих слів сказали про Почайну і перейменування! Це чудово і це перший крок!", - написала активістка.

 

Пані Моріна додала, що на наступному етапі протягом двох місяців  триватимуть громадські обговорення на сайті КМДА.

 

"І це ваш шанс, дорогі друзі, повернути нашу справжню Історію! Ми готові до боротьби. Почайна – історія майбутнього", – зазначає Аннабелла Моріна.

 

Разом з тим глава комісії з найменувань Олексій Резніков в коментрарях під заявою написав, що одного рішення комісії Київради недостатньо.

 

"Ще потрібно пройти шлях з підтримкою цього первинного рішення. Після громадських слухань знову на Комісію та потім до Київради. Така процедура", - зазначив пан  Рєзніков.

 

Нагадаємо, Почайна - легендарна річка у Києві, яка нині майже зникла. Колишня права притока Дніпра, витікала з Йорданського озера на Оболоні. Впадала в Дніпро нижче урочища Хрещатик і однойменного джерела (сучасна Поштова площа) в районі нинішньої колони Магдебурзького права.

 

Почайна є найбільш відомою як ймовірне місце Хрещення Русі князем Володимиром Святославичем у 988 році.

 

Чинна назва станції метро «Петрівка» пов'язана з прізвищем комуністичного партійного діяча Григорія Петровського, на честь якого у 20-30 роках минулого століття називалася частина Подолу, де розташована станція.