Україна звільнить 15 сепаратистів, на яких немає крові

18:02, 15.12.2016
Україна звільнить 15 сепаратистів, на яких немає крові

Ірина Геращенко закликає бойовиків звільнити українських заручників до Нового року. (Фото з ФБ-сторінки Ірини Геращенко)

Україна звільнить 15 осіб зі списку, складеного бойовиками так званих ДНР і ЛНР в якості доброї волі. Їх передадуть на окуповану частину Донбасу, щоб розблокувати процес обміну заручників. Київ закликає Кремль звільнити українських заручників до Нового року.

 

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко на брифінгу у Верховній Раді в четвер.

 

«Україна передає 15 осіб з цього списку із 228 осіб, серед яких є важкохворі люди, літні люди і серед них є 6 жінок для того, щоб розблокувати процес звільнення заручників», - сказала вона.

 

За словами Геращенко, ці люди будуть помилувані указом Президента або для цього будуть застосовані інші процесуальні можливості.

 

Ірина Геращенко також звернулася до російської сторони із закликом обміняти українських заручників до Нового року: «В списку заручників українських є хлопці, в яких удома по двоє-троє маленьких дітей. Їх чекають удома. Вони по два роки не бачили дітей . Проявіть гуманізм. Негайно розблокуйте процес звільнення заручників».

 

При цьому, Ірина Геращенко закликала кремлівську владу і ФСБ, якщо вони вирішила передати українських заручників комусь із народних депутатів України (Натякаючи на депутата Надію Савченко – Ред.), не зволікати з цим.

 

За її словами, Москва намагається у різні способи дискредитувати Мінський процес.  До того ж, під час останньої зустрічі у тристоронньому форматі 7 грудня пані Геращенко почула погрози від представника ДНР.

 

Перший віце-спікер Ради також закликала партію «Батьківщина» розділити відповідальність за звільнення заручників з полону бойовиків.

 

«Тому, що коли звільняли перший номер «Батьківщини» (Надію Савченко. - Ред.), вся країна намагалася допомагати родині. Сьогодні «Батьківщина» має зустрітися з родинами заручників», - сказала Ірина Геращенко.

 

Нагадаємо, що 7 грудня депутат Надія Савченко таємно зустрічалася із ватажками бойовиків ДНР і ЛНР у Мінську в присутності російських спецслужб. Це викликало політичний і суспільний резонанс в Україні.