Мільярдер Вадим Новинський може сісти на п’ять років

19:29, 08.11.2016
Мільярдер Вадим Новинський може сісти на п’ять років

Вадим Новинський може змінити Раду на СІЗО.

Генпрокуратура звинувачує народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського за трьома статтями Кримінального кодексу – пособництво, позбавлення волі і перевищення повноважень.

 

За даними слідства, мільярдеру російського походження загрожує до п’яти років позбавлення волі. Свідчення у справі Новинського дали колишні президенти - Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко. 

 

Про це йдеться у поданні ГПУ до Ради на притягнення до кримінальної відповідальності Вадима Новинського.

 

Повний текст подання, підписаного Генпрокурором Юрієм Луценком ще 3 листопада, оприлюднило видання «Українська правда» у вівторок.

 

«ГПУ кваліфікувало звинувачення Новинського частиною 5 статті 27 (пособництво), частиною 2 статті 146 (позбавлення волі) та частиною 1 статті 365 (перевищення повноважень)», - йдеться у повному тексті подання Генпрокурора.

 

У поданні не наводиться протоколів допитів, але вказаний довгий перелік допитів тих чи інших свідків (загалом близько п’ятдесяти).

 

«Є підстави вважати, що Новинський Вадим Владиславович вчинив кримінальне правопорушення, за яке встановлено покарання у виді позбавлення волі на строк до п'яти років», - резюмує Генпрокурор Юрій Луценко.

 

Цікаво, що у цій справі слідчі допитали трьох президентів України. Згідно з документом, президентів допитали ще в 2014 році: Леоніда Кравчука 20 травня, Віктора Ющенка 31 липня, а Леоніда Кучму 31 серпня.

 

Нагадаємо, що Новинський проходить за матеріалами слідства, як співучасник в одному з епізодів «великої справи Януковича», де йдеться про узурпацію влади та вплив на українську церкву.

 

Зокрема, йому закидають причетність до позбавлення волі особистого секретаря покійного митрополита УПЦ МП Володимира – Олександра Драбинка, задля впливу на очільника церкви і усунення його від керівництва нею.

 

У червні 2016 року митрополит Драбинко звернувся до поліції із заявою про те, що депутат Новинський погрожував йому фізичною розправою і нецензурно лаявся

 

Мільярдер Новинський саме повернувся до України з Греції у вівторок. З України він відлітав на кілька днів заради участі в паломницькій місії нинішнього митрополита УПЦ МП Онуфрія на гору Афон.

 

В аеропорту «Бориспіль» він заявив, що прийде до Ради в середу і буде працювати. Водночас, він вважає спроби притягнути його до кримінальної відповідальності «політичним переслідуванням».