Надію Савченко хочуть покарати за поїздку на окуповані території

18:13, 13.10.2016
Надію Савченко хочуть покарати за поїздку на окуповані території

Надія Савченко зізналася, що таємно їздила до ватажків бойовиків.

Парламентська фракція «Народний фронт» вимагає від Служби безпеки України розслідувати обставини поїздок на окуповані території депутата Надії Савченко, а також депутатів від фракції «Опозиційний блок», інших парламентаріїв і чиновників.

 

Про це заявив член фракції «Народний фронт», колишній командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза, повідомляє прес-служба політсили у четвер.

 

«Ми вимагаємо від спецслужб оприлюднювати прізвища народних депутатів, депутатів місцевого рівня, чиновників, які їздили і продовжують їздити на окуповані території. А також розслідувати обставини перебування на окупованих територіях і перетину лінії розмежування. Україна повинна знати прізвища тих, хто веде таємні перемовини з російськими окупантами і їхніми найманцями», - сказав пан Береза.

 

Депутат розповів, що на окуповані території час від часу без проблем їздять депутати з «Опозиційного блоку». Водночас, на його думку, безперешкодна поїздка народного депутата, члена фракції «Батьківщина» Надії Савченко на окуповані території та зустрічі там з російськими найманцями і, можливо, кадровими військовими - це «явний виклик українським спецслужбам».

 

«Що стосується Савченко, то це особливий випадок, бо представниця «Батьківщини» часто виголошує заяви, немов у Кремлі написані. Використовує для цього трибуну ПАРЄ. Ці заяви ослаблюють наші позиції у дебатах на міжнародних політичних майданчиках і серйозно демотивують українців до опору державі-агресору», - зазначив Юрій Береза.

 

Депутат переконаний, що СБУ має вчасно виявляти і розслідувати факти візитів українських політиків і чиновників в Росію та на окуповані території.

 

Водночас, міністр оборони Степан Полторак заявив, що поїздка депутата Надії Савченко до окупованих територій Донбасу на переговори є її особистою справою.

 

«Це в першу чергу особиста справа народного депутата.  Але як військовий, який чітко розуміє, скільки людей загинуло, цивільних і військових... треба вести перемовини з тими, хто починав цю війну. Не знаю, з ким там зустрічалась Надія  в Донецьку і Луганську, але точно знаю, що в Луганську і Донецьку нема тих, хто почав цю війну», — прокоментував генерал армії Полторак.

 

Зауважимо, що у четвер депутат, член ПАРЄ Надія Савченко публічно заявила під час свого виступу в сесійній залі асамблеї у Страсбурзі, що нещодавно відвідала окуповані території та «спілкувалася зі своїми тюремниками».

 

«Я була на окупованій території досить нещодавно, і, як це не дивно, спілкувалася з тими, хто тримав мене у полоні», – заявила Савченко.

 

Вона стверджує, що змогла поспілкуватися з представниками ДНР і ЛНР настільки детально, що змогла відчути зміну їхніх настроїв.

 

«70% людей і навіть ті, хто тримав мене у полоні, шкодують про те, що вони підняли зброю», – стверджує народний депутат.

 

Раніше журналіст Олексій Мацука, який виїхав з окупованого Донецька, заявив, що, за його інформацією, Савченко намагалася потрапити до Донецька кілька тижнів тому «стежками» через Красногорівку для зустрічі з Захарченком. Але їй завадили прикордонники.

 

Однак тоді Савченко у відповідь спростувала його слова та заявила, що давно не була в зоні АТО.