Кремль готує розрив дипломатичних відносин з Україною - Известия

11:15, 12.08.2016
Кремль готує розрив дипломатичних відносин з Україною - Известия

Росія має намір розірвати дипломатичні відносини з Україною через інцидент в окупованому Криму, де, як стверджує Росія, нібито були попереджені диверсії української розвідки. Про це повідомляє газета "Известия" з посиланням на джерела в дипломатичних колах.
 
"Одним із можливих варіантів жорсткої відповіді може стати розрив дипломатичних відносин. У Москві цей варіант опрацьовують", - повідомив співрозмовник. За його словами, "останнє слово залишається за главою держави, який прийме рішення на основі зібраних даних".
 
Про те, що Кремль має переглянути своє ставлення до України, сказав також заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Росії Володимир Джабаров. "Що стосується розриву дипвідносин - це прерогатива глави держави. Але Москві необхідно переглянути відносини з Києвом з урахуванням останніх подій", - заявив він.
 
Нагадаємо, 10 серпня Федеральна служба безпеки РФ розповсюдила заяву про те, що російські спецслужби нібито запобігли серії терактів, які готувало Головне управління розвідки Міноборони України. Також ФСБ назвало два імені "диверсантів" - Євген Панов та Андрій Захтей. Російські спецслужби розповсюдили відео, на якому колишній доброволець ЗСУ Панов розповідає про групу українських військовослужбовців, яка начебто готувала теракти в окупованому Криму.
 
Путін заявив, що Україна перейшла від мирних переговорів по урегулюванню стосунків між країнами до терору та пообіцяв жорстку відповідь за спробу розхитати ситуацію в Криму - до повного припинення діалогу між країнами.
 
Україна назвала ці звинувачення брехливими та провокаційними. Кримчани та журналісти повідомляють, що насправді в ніч так званих диверсій російські військові вчинили перестрілку між собою, а через добу - обстріляли цивільне авто.
 
Політичні експерти стверджують, що заяви Росії можна сприймати як підготовку до широкомасштабного вторгнення ЗС РФ на материкову Україну за зразком нацистських і радянських натхненників часів Другої світової війни.
 
Україна, зважаючи на російську агресію, відмовилася схвалити кандидатуру нового посла, якого Росія запропонувала після відставки Михайла Зурабова.