Порошенко, Гройсман і депутати мають першими подати електронні декларації

10:11, 09.08.2016
Порошенко, Гройсман і депутати мають першими подати електронні декларації

(Малюнок із сайта vgolos.com.ua.)

Вiд 15 серпня у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) запрацює система електронного декларування, що є однією з ключових умов надання Україні безвізового режиму. Упродовж 60 днів iз моменту запуску першими мають подати декларації особи, які «займають відповідальне та особливо відповідальне становище».
 
А це майже 50 тисяч високопосадовців — починаючи від Президента, голови уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
 
Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня наступного року.
 
Якщо раніше закон не зобов’язував чиновників декларувати готівку, то тепер такий обов’язок настає за наявності готівкових коштів у розмірі більш як 60 тисяч гривень. Також вводиться звітність щодо об’єктів незавершеного будівництва, якими називали навіть незареєстровані будівлі, де роками жили чиновники, та декларування офшорів.
 
Якщо раніше як рухоме цінне майно вказували лише автомобілі, то тепер до цього переліку належить майно, вартість якого перевищує сто мінімальних зарплат (це більш як 120 тисяч гривень). Крім того, задекларовуватимуть подарунки, які коштують більш як 6 тисяч гривень.
 
«Електронна система декларування враховує всі «дірки», які існували у попередній, паперовій, системі декларування. Один з її принципових моментів — декларації будуть у відкритому доступі в інтернеті, що надасть можливість громадського контролю. НАЗК не зобов’язане перевіряти всі декларації, але вони можуть зацікавити журналістів, тому в інтересах чиновників — не брехати», — коментує керівник проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору» Програми розвитку ООН в Україні Іван Пресняков.
 
До слова, закон про електронне декларування дуже складно проходив у Верховній Раді, де «кожен депутат приміряв його на себе». Майже півсотні колишніх «регіоналів» iз партії екс-Президента Віктора Януковича звернулися з поданням до Конституційного Суду України, в якому просили визнати неконституційними низку статей щодо електронного декларування доходiв депутатів і урядовців.
 
Народні обранці вважають, що електронне декларування порушуватиме конституційні принципи верховенства права, законності, індивідуальної відповідальності, заборони втручання в особисте життя і конфіденційностi інформації.  У Конституційному Суді рішення щодо депутатського звернення поки не ухвалене.