Фірташ підписався під хабарем німецьким правоохоронцям

15:16, 13.07.2016
Фірташ підписався під хабарем німецьким правоохоронцям

30 квітня 2015 року суд у Відні відмовив в екстрадиції Фірташа до США. Прокуратура подала апеляцію

У справі  про підкуп правоохоронців Німеччини  з’явилися нові докази проти українського олігарха, власника GroupDF Дмитра Фірташа. Про це повідомляє Deutsche Welle із посиланням на німецький журнал Der Spiegel.
 
Скандал виник після того, як у квітні  цього року прокуратура північнонімецького міста Шверін почала розслідування  кримінальної справи проти двох співробітників Управління кримінальної поліції землі Мекленбург - Передня Померанія, а також приватної детективки з Берліну Крістіни Вілкенінґ. Вона, за даними DerSpiegel, отримала від Дмитра Фірташа 520 тисяч євро за "інформаційні і консультаційні послуги".
 
Ці правоохоронці, як повідомляли раніше німецькі ЗМІ, начебто через посередників отримували хабарі від Фірташа за надання конфіденційної інформації.  Відповідне замовлення олігарх зробив навесні 2014 року після того, як опинився у Відні під підпискою про невиїзд в очікуванні рішення суду про екстрадицію до США.
 
Вілкенінґ, яку у ЗМІ називають  агенткою східнонімецької розвідки "штазі" під позивним "Ніна",  пообіцяла організувати в інтересах олігарха неформальну комунікацію з американськими правоохоронними органами і спецслужбами, з метою з’ясувати «чого  хочуть від нього американці».
 
Довгий час у справі не було  точної інформації, чи німецькі правоохоронці діяли за прямою вказівкою Фірташа, чи  гроші й завдання вони отримували від Вілкенінґ.
 
Тепер же  у справі з’явився ключовий документ: олігарх власноруч підписав 12 травня 2014 року доручення на ім'я двох співробітників Управління кримінальної поліції землі Мекленбург - Передня Померанія.   
 
Адвокати Дмитра Фірташа  підтвердили  існування відповідного доручення. Утім, вони стверджують, що доручення видано насамперед довіреній особі бізнесмена - Роберту Шетлер-Джонсу, який, як відомо, давній друг і консультант Фірташа,  обіймав керівні посади у скандально відомій компанії "РосУкрЕнерго", а також у холдингу Group DF.
 
«За порадою пані Вілкенінг супроводжуючими особами Шетлер-Джонса названі ще 3 осіб. Вони були представлені Фірташу як «адвокати, які мають досвід в таких справах», - зазначив прес-секретар олігарха Даніель Капп.
 
За його словами, Фірташ дізнався про те, що «адвокати» - насправді співробітники поліції  лише після арешту Крістіни. Крім того, заявляє речник, у дорученні не йшлося про завдання встановити контакт з офіційними установами у США.
 
 Зрештою, пише Der Spiegel, поліцейські з північної Німеччини, а також їхня берлінська спільниця жодної користі замовнику не принесли. Адже провінційні правоохоронці, які зазвичай розслідують крадіжки чи вбивства на місцевому рівні, у принципі не могли мати зв'язків у США і своїми зверненнями до американських колег щодо справи Фірташа лише викликали підозри.
 
Зазначимо, що підкуп державних посадовців, згідно з Кримінальним кодексом Німеччини, передабчає покарання від трьох місяців до п'яти років ув'язнення. Утім, український бізнесмен  не є підозрюваним у цій кримінальній справі.
 
На даний момент Фірташ очікує у Відні  розгляду в другій інстанції - Вищому земельному суді Відня - питання про екстрадицію до США. У Сполучених Штатах українського мільярдера підозрюють у корупції. Рік тому суд першої інстанції відмовив у видачі Фірташа американцям, не виключивши політичної складової у кримінальній справі проти олігарха.