У Маріуполі суд слухатиме «справу Гордєєва» у закритому режимі через пристрасті і колотнечу (фото, відео)

09:01, 28.06.2016
У Маріуполі суд слухатиме «справу Гордєєва» у закритому режимі через пристрасті і колотнечу (фото, відео)

У вівторок, близько другої ночі, Приморський райсуд Маріуполя продовжив судове засідання у резонансній «справі Гордєєва», фігурантами якої є шестеро колишніх добровольців (на чолі з бійцем «Правого сектору» Дмитром Гордєєвим, позивний  «Адвокат»), яких обвинувачують у вбивстві співробітника СБУ Віктора Мандзика у Волновасі у березні 2015 року. Відтепер, підготовче слухання у справі проходить закрито.

 

Таке рішення вночі ухвалила колегія суддів Приморського райсуду Маріуполя (у складі суддів – Ігоря Сараєва, Дмитра Пантелєєва й Наталії Курбанової), тим самим підтримавши клопотання сторони обвинувачення, оскільки напередодні, підсудні спробували залишити судову залу, повідомляє прес-служба Нацполіції у Донецькій області.

 

Прокурор Дьяченко наголосив у суді, що відтепер шістьом обвинувачуваним, окрім 11 статей Кримінального кодексу, інкримінують ще й част. 2ст. 393 ККУ (спроба втечі). За його словами, з огляду на числені факти хуліганства 26-27 червня з боку присутніх на засіданні, а також погрози на адресу суду й прокурорів, засідання суду має бути закритим, задля безпеки всіх учасників судового процесу.

 

Зауважимо, що розгляд питання про продовження підозрюваним у вбивстві співробітника СБУ Віктора Мандзика запобіжного заходу триває вже третю добу. Активісти у соцмережах стверджують, що багатьох адвокатів не повідомили про судове засідання у вихідні та святкові дні.

 

 

Увечері, 26 червня п'ятеро з шести підсудних у зв'язку зі скаргами на погіршення самопочуття доправили в лікарню. Адвокати стверджували, що там їхніх підзахисних побили автоматники без розпізнавальних шевронів (в одного нібито розірвано м’язи руки). У поліції, навпаки, наголошують, що медики не підтвердили погіршення стану здоров'я підозрюваних, тому зранку пацієнти були виписані з медзакладу для подальшої присутності в залі суду. Мовляв, «псевдохвороби їм не допоможуть уникнути відповідальності».

 

Згодом активісти у соцмережах заявили, що під час конвоювання підсудних з лікарні до суду 27 червня було жорстоко побито трьох їхніх дружин. Принаймні в однієї жінки зафіксували тупу травму живота, а в іншої – перелом руки.

 

 

Нацполіція Донеччини стверджує протилежне: жінки намагалися блокувати службовий автомобіль конвою, але правоохоронцям вдалося їх відтіснити.

 

«Учасники цього інциденту намагались скористатися ситуацією та заявляли, що отримали травми під час сутички з поліцейськими. Однак є відеозапис події, який свідчить, що співробітник поліції намагався лише відтіснити натовп на безпечну від автомобілю відстань», - стверджують у поліції.

 

У понеділок о 17:00 спливав час запобіжного заходу для підозрюваних. Їхня "група підтримки" блокувала залу засідань. Сталися сутички. За даними поліції, чимало з них цілеспрямовано приїхали із Запоріжжя.

 

Як повідомляє поліція Донецької області, після 17:00 у понеділок підсудні виламали двері спецприміщення й самовільно вийшли в залу Приморського суду до своїх родичів, вважаючи, що формально вони є вільними, оскільки суд на цей час не продовжив їм міру запобіжного заходу – утримання під вартою. Бійці спецпризначення, яких вистачало у залі суду і навколо будівлі, знову повернули їх за огорожу.

 

 

Поліція стверджує, що обвинувачувані хотіли втекти. Активісти ж наполягають, що якщо вичерпаний термін арешту і не оголошено новий термін – тоді дії обвинувачуваних є законними.

 

Утім, наальник Главку Нацполіції Донеччини В'ячеслав Аброськін, який був особисто присутнім у судовій залі, у коментарі телеканалу «112 Україна» прокоментував сутички у суді так: «Деякі особи із числа родичів вирішили зірвати або затягти судове засідання, своїми діями спровокувати співробітників поліції, дестабілізувати ситуацію й не дати суду прийняти рішення... була спроба арештованих вчинити втечу з-під варти. Для одного з арештованих така поведінка зрозуміла, йому загрожує довічне покарання. Зірвати судове засідання будь-якими способами - це його останній шанс. Але вбивати людей нікому не дозволено!».

 

Нагадаємо, співробітника СБУ Віктора Мандзика вбили у Волновасі 21 березня 2015 року.

За версією прокуратури, того дня Денис Гордєєв («Адвокат») із двома своїми товаришами зупинив три вантажівки під приводом запобігання контрабанді товарів і почав вимагати пред'явити документи від водіїв. На місце події прибув працівник СБУ. За версією слідства, у Мандзика відібрали службове посвідчення й табельну зброю (автомат АК74В), а потім «Адвокат» вистрілив йому в голову.

 

Гордєєва затримали за тиждень в Ужгороді. Згодом арештували ще 6 його товаришів.

Серед іншого, затриманих звинувачують у тому, що з листопада 2014 до березня 2015 року вони скоїли серію розбійниХ нападів на магазини в Донецькій області й окремих громадян, а також викрадали транспортні засоби.

 

Народний депутат Ігор Мосійчук навпаки зазначає у Facebook: «Бійця «Правого сектора» з позивним «Адвокат» звинувачують в створенні банди і вбивстві офіцера СБУ. Насправді, Гордєєв і його бійці боролися з контрабандою, яку кришували співробітники СБУ.»