Списи та стріли: Нідерланди повернули Україні незаконно вивезені археологічні артефакти

07:30, 21.03.2024
Списи та стріли: Нідерланди повернули Україні незаконно вивезені археологічні артефакти

Артефакти повернуть до України та передадуть до колекцій державних музеїв. (mcip.gov.ua)

Директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав Посольству України в Нідерландах 8 цінних предметів археології, які раніше незаконно вивезли з території України.

 

Йдеться про наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України, що датуються періодами від римських часів до Середньовіччя. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

 

Зазначається, що нідерландські митники перехопили українські предмети культурної спадщини після їхнього прибуття до країни у березні 2023 року. Інспекція інформації та спадщини працювала з експертами з Національного музею старожитностей у Лейдені, щоб дослідити походження предметів. Слідство показало, що предмети, ймовірно, були незаконно вивезені.

 

"Після того, як експерти Національного музею історії України підтвердили цей висновок, Інспекція взяла предмети під охорону. Водночас власник предметів, якому вони адресувались, відмовився від претензій до них, оскільки це культурна спадщина України, яка охороняється законом",  -йдеться в повідомленні.

 

Ці предмети археології мають історичне, наукове, етнографічне значення для держави.

 

 

«Предмети були вивезені з території України з порушенням вимог національного законодавства у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей. То ж їх потрібно повернути до України та передати до колекцій державних музеїв», - додають у відомстві.

 

Українське законодавство забороняє вивозити культурні об’єкти без згоди національних органів влади.

 

Предмети повертаються в Україну відповідно до Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону і запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 року.

 

Нідерланди та Україна є державами-учасницями Конвенції. Країни-учасниці зобов’язані надавати одна одній допомогу при виявленні незаконно вивезених предметів і вживати відповідних заходів для їх повернення в країну походження.

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці листопада 2023 року в Україну повернулося «Скіфське золото» — колекція унікальних експонатів, яка протягом девʼятироківзберігаласявНідерландах.