Відновлення Музею Шухевича: у Львові оголошено архітектурний конкурс

13:39, 29.02.2024
Відновлення Музею Шухевича: у Львові оголошено архітектурний конкурс

На місці зруйнованого Мзею Шухевича у Білогорщі вже практично завершились демонтажні роботи. (city-adm.lviv.ua)

Всеукраїнський архітектурний конкурс оголосили у Львові на проєктну пропозицію з відновлення Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.
 
Музей був зруйнований внаслідок російського обстрілу в ніч на 1 січня.
 
Як інформує УМ, про це повідомила Львівська міська рада.
 
Мета конкурсу полягає в пошуку найкращого проєктного рішення щодо відновлення музею та розвитку прилеглої території, включаючи створення нового рекреаційно-меморіального простору, який буде присвячений пам'яті Романа Шухевича.
 
Реєстрація для участі у конкурсі відкрита до 25 березня. Подати конкурсний проєкт можна до 17:00 год 6 травня 2024 року. В травні засідатиме журі, яке оцінюватиме проєкти та визначить переможців конкурсу.
 
За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, завдяки конкурсу вдасться опрацювати усі можливі варіанти відновлення музею Романа Шухевича, зокрема  з додаванням нових об’ємів, розширенням можливої експозиції та впровадженням інклюзивності.
 
Музей Романа Шухевича на вул. Білогорща, 76 а у Львові був створений у будинку штаб-квартири головнокомандувача УПА, де він загинув 5 березня 1950 року під час облави підрозділів МГБ.
 
 
"Ми зібрали всю можливу документацію щодо музею, експозицію, як вона виглядала, важливі елементи, в тому числі криївку, яку ми хочемо відтворити в оригінальному вигляді. Ми хочемо максимально автентики тут зберегти. Зокрема для цього зберегли автентичну цеглу, яку вдалося неушкодженою забрати з місця обстрілу. ", — каже головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.
 
Ми розуміємо, що це місце важливе не лише як архітектурна пам’ятка, а й як пам’ятка історії, де відбулися важливі історичні події. Тому це місце має залишатися відображенням важливих історичних подій, автентики. Водночас ми маємо сучасними засобами забезпечити інклюзивність простору, маємо дати можливість людям на кріслах колісних побачити експозицією, а також забезпечити належне для музею функціонування систем вентиляції та кондиціонування. Для цього нам потрібно буде опрацювати всю варіативність формування сучасного музею в об’ємах тієї невеличкої вілли, якою вона була до ворожої атаки», – розповів Антон Коломєйцев.
 
Як уточнила заступниця міського голови Львова з гуманітарних питань Ірина Кулинич, на місці вже практично завершились демонтажні роботи. Усе, що можна було передати музею на зберігання, місто передало. Йдеться, зокрема, про сходи та фортепіано.
 
Як повідомляла Україна Молода, раніше благодійний фонд Петра Порошенка прагнув відновити музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.