«Скіфське золото» поїде додому: нідерландський музей скасував борги за зберігання українських артефактів

10:18, 22.11.2023
«Скіфське золото» поїде додому: нідерландський музей скасував борги за зберігання українських артефактів

Нідерланди скасували борги за зберігання «скіфського золота». Артефакти незабаром повернуться в Україну. (Фото з відкритих джерел)

Музей Алларда Пірсона в Нідерландах та Міністерство культури  домовились про повернення «скіфського золота» в Україну. Експонати застрягли в Нідерландах у 2014 році — їх вивезли з Криму ще до окупації, і наступні 9 років росія й Україна в судах сперечались, куди виставка має повернутися.

 

Як інформує УМ, про це 22 листопада повідомили на сайті МКІП. 

 

В Україну повернуться артефакти з колекцій Кримських республіканських установ «Центральний музей Тавриди», «Керченський історико-культурний заповідник», «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» і Національного заповідника «Херсонес Таврійський».

 

Нідерланди не стягуватимуть кошти за зберігання музейних артефактів протягом девʼяти років.

 

Нагадаємо, що 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів зобовʼязав археологічний музей в Амстердамі передати 565 експонатів з виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» до Києва.

 

У 2014 році понад дві тисячі експонатів вивезли з музеїв Криму на виставку в Амстердам. Після окупації Криму росія та Україна сперечалися про приналежність колекції. У колекції понад дві тисячі експонатів, загальна вартість яких перевищує мільйон євро. Після завершення експозиції 19 обʼєктів, серед яких легендарні золоті меч і щит, повернулися до Музею історичних коштовностей у Києві. Решта колекції — 565 музейних предметів і 2 111 одиниць зберігання, загальна вартість яких становить майже €1,5 мільйона — стала предметом спору.

 

Як повідомляла УМ, у Мадриді поліція конфіскувала викрадене в Україні золото скіфів.