У Стрижавці на Вінниччині відкрили меморіал воїнам Османської імперії

08:16, 04.10.2023
У Стрижавці на Вінниччині  відкрили меморіал воїнам Османської імперії

Пам'ятник встановлено вздовж вулиці Алеї на території колишнього мусульманського кладовища, де спочивають 49 воїнів Османської імперії. (Фото: Суспільне)

У Стрижавці, що на Вінниччині, після завершення реставраційних робіт відкрили меморіал османським воїнам, які загинули у російсько-турецькій війні 1877-1878 років.

 

Як інформує Україна молода, про це інформує Суспільне.

 

Пам'ятник встановлено вздовж вулиці Алеї на території колишнього мусульманського кладовища, де спочивають 49 воїнів Османської імперії. Відкриття відбулося в рамках мусульманського обряду освячення.

 

За словами історика Олександра Федоришена, ці воїни померли у Стрижавці у шпиталі. Монумент був встановлений ще у 1881 році графом Тадеушем Ґрохольським на місці їхнього поховання. Важливо зазначити, що вони були полоненими під час російсько-османської війни.

 

«Фактично, як полонені перебували в Стрижавському палаці, бо російський уряд його орендував для шпиталю та утримання полонених. Граф Ґрохольський, будучи підданим Російської імперії, очевидно, не підтримував політичні моменти і, за принципом "Ворог мого ворога – мій друг", хотів підкреслити пам'ять про тих, хто воював на Балканах у той час»,– розповів Олександр Федоришен.

 

Згодом, меморіал втратив своє значення та був забутий. Проте у 2018 році він привернув увагу блогера Вадима Постернака, і розпочалася його реставрація. 

 

Роботи були здійснені за кошти нащадків графа Ґрохольського, польського консульства та Благодійного фонду "Атеш". Генрик Ґрохольський, правнук графа, підкреслив важливість відновлення меморіалу під час російської агресії, щоб продемонструвати єдність польського, турецького, азербайджанського та українського народів у боротьбі проти російської імперії. 

 

«Мій прадідусь, я впевнений, хотів зробити щось для людей, які боролися з Російською імперією, під ногами якої були народи, що прагнули свободи», - додав Генрик Ґрохольський. 
 


Як повідомляла УМ, для добудови другої черги Музею Голодомору уряд Канади виділить кошти. Відповідної домовленості вдалося досягти під час поїздки Президента України Володимира Зеленського до Оттави.