Заснування Київщини: ухвалено історичне рішення про 842 рік

19:34, 21.03.2023
Заснування Київщини: ухвалено історичне рішення про 842 рік

Історики встановили, що Київщина виникла у 842 році.

Депутати Київської обласної ради на засіданні 21 березня визначили нову дату заснування Київщини як адміністративно-територіальної одиниці. 

 

Відтепер офіційно роком заснування Київщини є 842 рік.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба облради.

 

Раніше роком створення Київської області вважали 1932-й, коли вийшов відповідний наказ Сталіна.

 

Нині завдяки роботі істориків встановлено нову дату – 842 рік. Це – час появи перших населених пунктів за межами стародавнього Києва. Нині ця територія і є Київщина.

 

Обласні депутати також звернулися до Київської обласної військової адміністрації і до Кабінету міністрів щодо зміни офіційної дати святкування створення Київської області як адміністративно-територіальної одиниці. Відзначати цю подію пропонують щороку в останню неділю вересня.

 

Нагадаємо, до липня 2020 року Київська область складалася з 25 адміністративних районів та 12 міст обласного підпорядкування.

 

Після адміністративно-територіальної реформи Київська область складається з 69 територіальних громад, об'єднаних в 7 районів: укрупнені Білоцерківський, Бориспільський, Броварський, Вишгородський, Обухівський, Фастівський та новоутворений Бучанський.

 

Усього в області налічується 1180 населених пунктів. Найбільші міста: Біла Церква, Бровари, Бориспіль, Фастів, Ірпінь. 

 

Адміністративний центр – місто Київ, що є окремим регіоном – містом зі спеціальним статусом, та не входить до складу Київської області.

 

Як повідомляла УМ, у Національному музеї історії України відкрилася виставка «През шаблі маєм права!», на якій представлена зброя та військове спорядження на території України від прадавніх часів до сьогодення.