Новограду-Волинському пропонують повернути історичну назву Звягель

14:52, 07.11.2022
Новограду-Волинському пропонують повернути історичну назву Звягель

Верховна Рада хоче перейменувати Новоград-Волинський і повернути місту споконвічну назву Звягель. (Фото з відкритих джерел)

У парламенті 7 листопада було зареєстровано  два проєкти постанов №8179 і №8180 про перейменування міста Новоград-Волинський і однойменного району Житомирської області у історичну назву Звягель і, відповідно, Звягельський район.

 

Як інформує Україна молода, відповідні  документи  опубліковано на сайті Верховної Ради.

 

«Перейменування міста Новоград-Волинський ініційовано його жителями з метою повернення населеному пункту його історичної назви Звягель. Питання про перейменування міста Новоград-Волинський підтримане більшістю жителів населеного пункту, які взяли участь у громадських слуханнях, погоджено відповідно до законодавства Новоград-Волинською міською і Житомирською обласною радами»,– ідеться в пояснювальній записці.

 

Вказують, що перейменування міста Новоград-Волинський і району на місто Звягель та Звягельський район підтримав комітет Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування.

 

Згідно з матеріалами, наданими Житомирською облрадою, Новоград-Волинський вперше з'являється у письмовій згадці ХІІІ століття як Возвягель, пізніше – із ХV століття – місто мало назву Звягель. 1793 року, після другого поділу Речі Посполитої, населений пункт перейшов під управління Російської імперії і його перейменували на Новоград-Волинський.

 

Нині в місті живе приблизно 55 тис. людей. 

 

Останніми роками у Новограді-Волинському точилися дискусії щодо необхідності перейменування міста, його прибічником був міський голова Микола Боровець. Водночас багато містян виступало проти перейменування.

 

16 червня депутати Новоград-Волинської міськради підтримали рішення про перейменування міста. За повернення місту історичної назви Звягель проголосувало 22 депутатів, четверо виступили проти, стільки ж утрималося. 
 

Як повідомляла УМ, у Києві перейменували 12 вулиць на честь українських героїв