День пам’яті Пилипа Орлика: принциповий гетьман у справі боротьби за незалежність

20:24, 26.05.2022
День пам’яті Пилипа Орлика: принциповий гетьман у справі боротьби за незалежність

Пилип Орлик продемонстрував можливість залишатися принциповим і непохитним у справі здобуття незалежності України. (facebook.com/Zhuravelll)

День пам'яті Пилипа Орлика - видатного українського державного, військового і політичного діяча, гетьмана України відзначають українці 26 травня.

 

Саме гетьман Орлик є співавтором "Угод та Конституційних прав і вольностей Війська Запорозького" - документа, який пізніше дістав назву "Конституція Пилипа Орлика" (1672-1742).

 

Про це нагадує Україна молода у четвер.

 

Своїми діями Пилип Орлик продемонстрував можливість залишатися принциповим і непохитним у справі здобуття незалежності України, незважаючи на складні обставини всередині країни та за кордоном.

 

Він походив з роду литовської шляхти, який мав чеське коріння.

 

«Навчався Пилип Орлик у Вільнюсі в Єзуїтському колегіумі, згодом - у Могилянській академії в Києві, де вивчав латинську мову, стилістику, риторику, філософію та поезію. Одруження в Полтаві з донькою козацького полковника Анною Герцик відкрило йому двері до правлячої державної еліти», - пише спільнота «Модерна Україна» в соцмережах.

 

З 1707 року був генеральним писарем війська Запорозького, а після поразки в Полтавській битві 1709 року і смерті Мазепи – обраний гетьманом.

 

Французький посол у Константинополі Дезайєр, котрий мав зустріч з Орликом невдовзі після обрання його (Орлика) гетьманом, доповідав міністрові закордонних справ Торсі:

 

"Новий запорозький гетьман – людина з розумом і освітою. Він гарно тримається, зовсім молодий (38 років). Гетьман казав мені, що впевнений у визволенні України з-під москалів. Він прохав протекції для своєї нації й його християнської величності, кажучи, що в інтересах Франції, аби Порта розпочала війну з москалями".

 

У боротьбі проти Росії Орлик уклав союз з Османською імперією і Кримським ханством.

 

Помер гетьман в Парижі, в маєтку старшого сина – генерала Григорюса Орлі (Григорія Орлика) у віці 70 років.

 

Як зазначив відомий історик Дмитро Дорошенко, "Орлик старався використати кожну нагоду, кожен міжнародний конфлікт на сході Європи, щоб тільки поставити українську справу на порядок дня. Але всі старання великого українського патріота були даремні. Московське царство після полтавської перемоги зробилося могутньою державою, Російською імперією, яка посіла провідне місце в північній і східній Європі".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Достойник в еміграції. Яке зображення Пилипа Орлика є достовірним.