Київрада перейменувала Арку дружби народів на Арку свободи українського народу

16:53, 14.05.2022
Київрада перейменувала Арку дружби народів на Арку свободи українського народу

Арка свободи українського народу без монумента робітникам. (facebook.com/Vitaliy.Klychko)

Депутати Київради перейменували Арки дружби народів на Арку свободи українського народу під час засідання у суботу.

 

Рішення ухвалено в рамках декомунізації.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив мер Києва Віталій Кличко в соцмережах.

 

«Друзі! Сьогодні Київрада ухвалила рішення щодо декомунізації назви арки Дружби народів. Тепер це - Арка Свободи українського народу», - написав міський голова столиці.

 

За його словами, також депутати Київради затвердили перелік понад 40 пам'ятників та пам'ятних знаків, які потрібно прибрати з вулиць і будівель столиці та передати до музею тоталітаризму.

 

 

«Що стосується перейменувань, це - резонансна тема. Ми почули і думки та побажання киян, почули і критику. Тому, щоб не ухвалювати поспішних рішень, залучаємо фахівців інститутів Академії наук України, Інституту національної пам'яті та інших установ для завершення процесу найменувань», - зауважив Віталій Кличко.

 

І додав, що сьогодні є запит українського суспільства прибрати з карти Києва назви, пов'язані з росією.

 

«Але, нові назви мають жити десятки, а то й сотні років. Тому процес найменувань має бути швидким, проте обґрунтованим», - підкреслив мер.

 

Тому Київрада продовжила рейтингове голосування щодо перейменувань столичних об'єктів до 19 червня. Відбуватиметься голосування в мобільному додатку "Київ цифровий".

 

Як повідомляла «УМ», 26 квітня у Києві демонтували бронзову скульптуру двох робітників під Аркою дружби народів, яка була встановлена в центрі столиці 1982 року на знак міфічного «возз’єднання України з росією».