У Києві демонтують скульптури Арки дружби народів

15:06, 25.04.2022
У Києві демонтують скульптури Арки дружби народів

Центральну скульптуру робітників Арки дружби народів демонтують в останні дні квітня. (facebook.com/Vitaliy.Klychko)

Міська влада Києва вирішила демонтувати бронзову скульптуру двох робітників, встановлену біля Арки дружби народів ще в 1982 році.

 

Демонтаж заплановано вже на цьому тижні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив мер столиці Віталій Кличко в соцмережах у понеділок.

 

«Друзі! Цього тижня демонтуємо бронзову скульптуру двох робітників, встановлену в 1982 «на ознаменування возз»єднання України з росією».

 

Своє ставлення до України росія «ознаменувала» звірячими вбивствами мирних українців, знищенням наших міст і селищ, прагненням знищити нашу державність. 8 метрів металу так званої «дружби двох народів» будуть прибрані з центру Києва», - написав міський голова Києва.

 

 

За його словами, другу скульптурну композицію із червоного граніту буде закрито опоряджувальними матеріалами, а згодом її також розберуть і демонтують.

 

Кличко пояснює, що з гранітною композицією складніша процедура і це займе більше часу.

 

На його думку, до демонтажу цю скульптурну композицію можна буде використовувати як простір для експозицій.

 

«Арку ж з титанових листів перейменуємо – старі символи набувають нового значення! І підсвітимо її кольорами українського прапору», - додав мер столиці.

 

 

Нагадаємо, центральним в композиції Арки дружби народів у Києві (розмовна назва – «ярмо») є монумент дружби народів, присвячений нібито «об'єднанню України з росією», що виконаний з титанового сплаву, граніту і бронзи і є двофігурною композицією (висота — 6,2 м) робітників — росіянина й українця, що спільно підняли стрічку з орденом «Дружби Народів». Висота арки становить — 35 метрів.

 

Трохи далі — витягнута по горизонталі стела з багатофігурною групою, в центрі якої — Богдан Хмельницький і боярин Василь Бутурлін — московський посол. Ця група створена за мотивами Переяславської Ради.

 

Скульптурні групи зв'язує арка, яка, за задумом авторів, мала б символізувати єднання «братських народів» вже неіснуючого Радянського Союзу.

 

Як повідомляла «УМ», у Київській міськраді зареєстровано проєкт рішення «Про демонтаж пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних об’єктів, меморіальних дощок) та їх частин, пов’язаних з російською федерацією та колоніальною спадщиною».

 

Наразі в списку кандидатів на демонтаж загалом 60 назв пам’ятних знаків.