Великодні листівки українського війська: ЗСУ оприлюднили колекцію за минулі 100 років, фото

14:21, 24.04.2022
Великодні листівки українського війська: ЗСУ оприлюднили колекцію за минулі 100 років, фото

Здебільшого Великодні листівки, поштівки були написані невідомими художниками і поширювалися нелегально. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Історичну колекцію Великодніх листівок Збройних Сил України за минуле сторіччя оприлюднено з нагоди світлого свята Великодня у неділю, 24 квітня.

 

Йдеться про листівки з часів УНР, УГА, УПА та сучасних ЗСУ.

 

Як інформує Україна молода, колекцію репрезентувала пресслужба Генерального штабу ЗСУ у Фейсбуці.

 

«Здебільшого листівки, поштівки були написані невідомими художниками і поширювалися нелегально з метою перемоги над споконвічним підступним російським ворогом, терористом, окупантом», - йдеться у повідомленні.

 

 

Цікаво, що деякі листівки мають своїх авторів. Наприклад, «Великодня поштівка» (серія 10 штук), випущена в таборах Ді-Пі (Displaced Persons), авторства відомого українського митця Едварда Козака, який більшу частину свого життя жив і творив далеко від рідного краю.

 

 

Генштаб ЗСУ також акцентує увагу на листівці «Козак і дівчина» (Великодні мотиви).

 

Зазначається, що ця листівка роботи сотника Армії УНР Миколи Битинського. Зображена дівчина у національному строї та поручик 1-го Кінного полку Чорних Запорожців.

В українській армії наголошують, що завдання нашого покоління в тому, щоб у 22-му столітті наші нащадки, аналізуючи 21-ше століття крізь призму візуального мистецтва, змогли побачити тут перемогу України над російським ворогом, закарбовану в тисячах різножанрових робіт та десятиліттях успішного Євроатлантичного буття українського народу.

 

 

Як повідомляла «УМ», Президент України Володимир Зеленський привітав із Великоднем у тисячолітніх стінах Софії Київської у неділю, 24 квітня.