Усипальниця Розумовського: у Батурині відмовили УПЦ МП в оренді Воскресенської церкви

20:22, 16.04.2022
Усипальниця Розумовського: у Батурині відмовили УПЦ МП в оренді Воскресенської церкви

Воскресенська церква (Батурин) заснована гетьманом Кирилом Розумовським. (Фото з відкритих джерел)

Історична Воскресенська церква у Батурині, яка відома усипальницею гетьмана Кирила Розумовського, більше не перебуватиме в оренді у представників так званої УПЦ Московського патріархату (РПЦ в Україні).

 

Розірвання договору оренди (користування храмом) з московським попівством ініціювала міська рада Батурина Ніжинського району на Чернігівщині.

 

Причина: повномасштабне вторгнення росії в Україну, яке підтримує патріарх московський Кирило (Гундяєв).

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив голова Ніжинської райорганізації ВО «Свобода», місцевий депутат Бахмача Володимир Брюховецький.

 

Він також оприлюднив фото відповідного рішення міськради.

 

«Ліквідація фсбшних структур, які десятиліттями створювали в Україні передумови для російського вторгнення не менш важливе завдання ніж знищення ворога на фронті.

 

Для того, щоб виграти війну, антиукраїнську діяльність колаборантів у рясах необхідно негайно зупиняти. І ми це зробимо всіма доступними способами

 

Батурин першим у Ніжинському районі офіційно відправляє російську фсбшну контору, так звану УПЦ МП, у напрямку крейсера «Москва», – написав пан Брюховецький.

 

І додав, що московських попів нарешті виженуть з усипальниці Розумовського.

 

 

У рішенні сесії міськради Батурина, яке було ухвалене 12 квітня, зазначається, що у зв’язку з воєнною агресією рф, міська рада «вирішила ініціювати розірвання Договору про строкове спільне користування релігійною громадою Української православної церкви Свято-воскресенської парафії смт Батурин… пам’яткою архітектури «Воскресенська церква – усипальниця К. Г. Розумовського (1799-1803 рр.) Національного історико-культурного заповідника “Гетьманська столиця».

 

Також мерія рекомендувала місцевому московському попівству «визначитися чи хочуть вони бути українськими священиками або і далі планують перебувати у структурі яка керується росією».

 

«Браво Батурин! Щиро вдячні батуринському міському голові та депутатам за позицію! Переможемо!», - додав «свободівець».

 

Як повідомляла "УМ", Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній вважає що православних українців необхідно захисти від впливу Московії і вітає перехід духовенства і парафій від РПЦ в Україні до Помісної ПЦУ. 
 
 
 

ДОВІДКА «УМ»

 

 

Воскресенська церква (Батурин) заснована гетьманом Кирилом Розумовським.  Храм є пам'яткоюархітектуринаціональногозначення, входить до Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

 

Споруджена в стилі високого класицизму, хрещата в плані, однобанна, з напівкруглою апсидою та заокругленим західним раменом. Двоярусна дзвіниця над західним притвором має сферичну баню з високим шпилем. Церкву освячено восени 1802 року.

 

Воскресенська церква стала усипальницею українського гетьмана Кирила Розумовського. Ще за його життя під підлогою церкви для його поховання було облаштовано склеп довжиною 2,34 м та висотою 1,76 м. 9 січня 1803 року гетьман помер у Батурині та був похований в цьому склепі

 

Влітку 1927 року директор Конотопського окружного музею Олег Поплавський несанкціоновано відкрив склеп та забрав звідти цінні предмети, що згодом безслідно зникли: металеву скриньку з забальзамованим серцем, верхнє чорне оксамитове покривало, шматок атласу з поховального савану, три ґудзики, срібний герб та «Адамову голову» з декору труни, шматок срібної рами, пасмо волосся, позумент з дубовим орнаментом. Останки гетьмана залишилися в його могилі.

 

До кінця ХІХ століття у вівтарі Воскресенської церкви стояло металеве коване крісло гетьмана Кирила Розумовського.

 

Згідно висновків обстеження Воскресенської церкви комісією в складі фахівців інституту «УкрНДІпроектреставрація» та заповідника «Гетьманська столиця» (червень 2005 року) пам'ятка потребувала комплексної реставрації, в першу чергу — дерев'яних конструкцій даху, покрівлі.

 

Реставраційні роботи розпочалися у травні 2006 року. Дерев'яну конструкцію купола дзвіниці було замінено на металеву з дерев'яними елементами. 29 червня 2006 року відбувся демонтаж хреста з дзвіниці і розбирання дерев'яної конструкції.