Кирило Розумовський був обраний гетьманом України 272 роки тому

17:50, 22.02.2022
Кирило Розумовський був обраний гетьманом України 272 роки тому

Робота Георгія Нарбута «Феєрверк» 1917 рік передає піднесену атмосферу сприйняття українцями обрання Розумовського гетьманом. (facebook.com/getmanskastolitsya.zapovidnyk)

Цього дня, 22 лютого 1750 року, відбулося відродження української державності шляхом обрання на гетьманство Кирила Розумовського.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національний заповідник «Гетьманська столиця» на своїй сторінці у фейсбуці.

 

Ця подія в переліку важливих дат утвердження української держави, як от прийняття ІV Універсалу Української Центральної ради, проголошення Акту Злуки, посідає вагоме місце, наголошують у заповіднику.  

 

«Кожен народ прагне мати свою національну державу, в якій буде господарем своєї долі. Історія нам вкотре доводить, що українці завжди будували власну державу, йдеться в дописі. - Після смерті Данила Апостола з 1734 по 1750 роки Російська імперія прагнула поглинути Гетьманщину, шляхом створення Правління гетьманського уряду, який усіляко обмежував права українців, втручаючись у всі сфери суспільного життя», - зазначають у заповіднику.

 

І додають: «Завдяки свідомій, цілеспрямованій діяльності українців у 1747 році було відновлено інститут гетьманства». А вже за три роки 22 лютого 1750-го відбулося відродження української державності шляхом обрання на гетьманство Кирила Розумовського».

 

За 14 років гетьманування Кирило Розумовський модернізував Гетьманщину та домігся повернення ряду її прав, проводив самостійну економічну політику, реформував освітню, судову та військову сфери.

 

 

Надзвичайної ваги мають слова відомого історика Ореста Субтельного про цей період: «…за Кирила Розумовського Гетьманщина пережила «золоту осінь» своєї автономії».

 

Сьогодення нам вкотре демонструє, що державність не дається легко, адже її потрібно постійно стверджувати та захищати!