Небесна сотня: Зеленський вшанував Героїв, у Дніпрі відкрили виставку «Почуття революції»

15:11, 20.02.2022
Небесна сотня: Зеленський вшанував Героїв, у Дніпрі відкрили виставку «Почуття революції»

На виставці «Почуття революції» у Дніпрі представлені професійні й аматорські світлини з Майдану. (Фото: armyinform.com.ua/Офіс президента)

Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська вшанували пам'ять активістів, загиблих у 2014 році під час Революції Гідності.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента у День Героїв Небесної сотні, 20 лютого.

 

Глава держави і перша леді встановили лампадки біля хреста на вулиці Інститутській, де загинули протестувальники.

 

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні – співвітчизників, які без вагань віддали свої життя за омріяну нашим народом свободу, за право жити в незалежній державі, у сім’ї європейських народів. Їхній подвиг – це свідчення незламності українців, які продовжують боротися за своє майбутнє», – наголосив  Зеленський.

 

За його словами, український народ і нині демонструє світовій спільноті свою єдність і відданість демократичним цінностям, за які поклали життя і Герої Небесної Сотні на Майдані, і воїни на сході України.

 

 

Президент і перша леді вдарили у символічний Дзвін Гідності, на якому розміщено напис «Слава Україні! Небесній Сотні слава!». Дзвін встановлено на території майбутнього Національного меморіалу Героїв Небесної Сотні в центрі столиці.

 

Тим часом у Дніпрі до Дня Героїв Небесної Сотні відкрили виставку «Почуття революції», на якій представлені професійні й аматорські світлини з Майдану, картини та особисті речі протестувальників.

 

Начальник відділу Українського інституту національної пам’яті доктор історичних наук Ігор Кочергін під презентації експозиції зауважив, що Революція Гідності — це надважливий етап нашого національного державного будівництва.

 

«Учасники Майдану представляли ту частину суспільства, якій не байдуже. Вони були готові відповідати на виклики сучасності. Боронити свободу, права, гідність. Не просто за це боротися, а й помирати», — наголосив пан Кочергін.

 

Також на виставці представлені дві картини, які створив художник Станіслав Брунс. Перша присвячена загиблому на Майдані Герою України Сергію Нігояну. Друга — подіям, які митець у ті дні бачив на власні очі.

 

«Все це я намагався передати так, як відчував. Мої картини — про людей, які вболівали за Україну. Пройти повз них було неможливо», — підкреслив Станіслав Брунс.

 

Відвідати експозиції можна у холі Дніпропетровської облдержадміністрації.

 

 

Нагадаємо, День героїв Небесної сотні 20 лютого встановлений указом президента у 2015 році.

 

Як раніше інформувала «УМ», волонтери-історики зі Львова створили ґрунтовну електронну базу, у якій будуть зібрані найважливіші джерела та матеріали про події Революції гідності, щоб зберегти пам’ять про Майдан 2013–2014 років.