У Луцьку з’явилася нова скульптура двох кликунів

18:04, 17.02.2022
У Луцьку з’явилася нова скульптура двох кликунів

Кликунів двоє — скульптура одна. Однак, імена їм ще не придумали (Фото Суспільне:)

Нову скульптуру  двох кликунів встановили у центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки у Луцьку.


Як інформує Україна молода, про це розповіла начальниця управління туризму та промоції Луцької міської ради Катерина Теліпська у коментарі Суспільному.


Кликунів розмістили на сходинках, що ведуть до центрального пляжу міста.


"Скульптура одна, а кликунів двоє. Такий був композиційний задум авторки – львівської майстрині Ніки Музичко, яка їх виготовила", – зауважила пані Теліпська.


Імена кликунам ще не дали. В управлінні туризму та промоції міста хочуть залучити до цього лучан. Оголосять результати вибору імен 6 березня, коли у Луцьку відзначатимуть день кликуна, додала КатеринаТеліпська.

 


На виготовлення двох кликунів, за словами начальниці міського управління туризму та промоції, витратили майже 50 тисяч гривень.


Кликун – один із головних давніх символів Луцька. В епоху Середньовіччя він  повідомляв населенню найрізноманітнішу інформацію: від вшанування полководців до виклику громадян до суду. 


У Луцьку ж кликуни, крім того, стояли на нічній варті в замку та "кликали" – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Саме ритуал "кликання" обумовив появу місцевої назви – кликун.


Скульптури кликунів почали встановлювати у Луцьку в 2014 році. Тоді оголосили конкурс на виготовлення серії скульптур.


Як повідомляла УМ, добре знана українська кравчиня і вишивальниця Арсенія Кісилинчук творить дивовижні скільптури зі шкіри.

 

Її роботи високо оцінили письменники, лауреати Шевченківської премії Роман Іваничук, Степан Пушик, народний артист України Дмитро Гнатюк.