На станції Крути вшанували Героїв і відправили заупокійну літію, фото

19:28, 29.01.2022
На станції Крути вшанували Героїв і відправили заупокійну літію, фото

Поблизу станції Крути відправили заупокійну літію, яку очолив архієпископ Євстратій Зоря. (Фото: pomisna.info)

Духовенство Чернігівської єпархії на чолі з архієпископом Чернігівським і Ніжинським Євстратієм взяли участь у поминальних заходах на пам’ятному місці героїчного бою під Крутами, поблизу однойменної станції на Чернігівщині у суботу, 29 січня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Православна Церква України.

 

Зазначається, що Владика і отці, серед яких були військові капелани, вшанували пам‘ять Героїв Крут, поклавши квіти до меморіалу на їхню честь.

 

Також було відправлено заупокійну літію, яку очолив архієпископ Євстратій Зоря.

 

«Сьогодні наша молитва звучить з особливим почуттям, бо вона не лише про спокій душ, вона не лише про події понад столітньої давнини, а вона і про сьогодення. Тому що із тієї самої столиці, з того самого північного напрямку, знову незалежній Україні погрожують і хочуть досягти того, чого не змогли досягти тоді, як і за попередні століття та за наступні десятиліття – остаточно впокорити Україну, поневолити її», - зазначив владика Євстратій.

 

 

І додав: «Але перемога духу, яка сталася на цьому святому для нас місці, перемога віри, перемога любові до Батьківщини і свого народу й сьогодні надихає нас. Вона вселяє впевненість в тому, що ворог не зможе перемогти, ворог не зможе досягти того, чого він прагне».

 

 

«Нехай вічною і світлою буде пам‘ять Героїв Крут і всіх, хто боровся і бореться за свободу і незалежність, за суверенітет і гідність України і українського народу! Нехай Господь благословить наших мужніх захисників, які зараз на фронті протистоять московській орді».

 

І нехай сьогоднішній день стане ще одним з тих днів, які наближають українську перемогу і справедливий мир, коли і над Донецьком, і над Луганськом, і над Сімферополем та Севастополем замайорить синьо-жовтий прапор гідності і свободи. Слава Ісусу Христу», – закликав архієпископ Євстратій.

 

 

Організатори нагадують, що 29 січня минуло 104 роки з часу героїчного бою під Крутами, за 146 км від Києва.

 

Тоді невелика кількість сміливих та рішучих юнаків-патріотів взялися за зброю, аби стримати ворога, російсько-більшовицьких окупантів. Кілька десятків студентів на вівтар незалежності жертовно поклали свої життя: їх узяли в полон, над ними знущались і потім стратили. Вони назавжди – приклад сміливих борців за волю України, і ми шануємо їх як наших Героїв.  

 

Як повідомляла «УМ», Предстоятель ПЦУ Епіфаній закликав у молитві згадати про всіх хоробрих українських воїнів та вшанувати полеглих Героїв.

 

Керівництво держави вшанувало пам’ять Героїв Крут на Аскольдовій могилі у Киві.