Фільм «10.5» про Голодомор презентували у Києві

19:33, 26.11.2021
Фільм «10.5» про Голодомор презентували у Києві

На кінопоказ прийшли історики, священнослужителі, журналісти та звичайні глядачі, яким небайдуже минуле свого народу. (facebook.com/HolodomorMuseum)

У столичному кінотеатрі «Жовтень» у четвер, 25 листопада,  відбулася прем’єра фільму про Голодомор «10.5».

 

На кінопоказ прийшли історики, священнослужителі, журналісти та звичайні глядачі, яким небайдуже минуле свого народу. 

 

Фільм розкриває нові вражаючі факти і небачені масштаби злочину геноциду, який здійснив комуністичний тоталітарний режим у 1932–1933 роках. Його метою була ліквідація національно-визвольного руху, нищення української нації та недопущення відновлення Української Держави.

 

«10.5» - 10 мільйонів 500 тисяч українців - це нове вражаюче число втрат української нації під час Голодомору-геноциду. З них — 4 млн українських дітей.

 

Ці цифри встановлено комплексними судовими експертизами, що були проведені в останні роки. Про це розповідають експерти, які брали участь у дослідженнях, а це історики, психіатри, лінгвісти, юристи. Серед них:

 

директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко, президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман, заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду Олеся Стасюк, керівник слідчо-оперативної групи, що розслідувала кримінальну справу за фактом вчинення геноциду українців, Микола Герасименко.

 

 

Також своїми спогадами діляться свідки Голодомору з різних куточків України.

 

«В основі цього фільму - низка комплексних судових експертиз, у ньому немає художніх вигадок і домислів, - зазначила перед кінопоказом авторка фільму Андріана Біла - Ми намагалися подати максимально об’єктивну інформацію на основі свідчень, документів і фактів. Крім того цим фільмом ми хотіли розвінчати деякі міфи довкола теми Голодомору.

 

Наприклад, про те, що Голодомор-геноцид був спрямований проти українського селянства, бо насправді  це був геноцид проти українців. Другий міф, що геноцид був лише в селах, але це не так і ми з вами в цьому фільмі пройдемось багатьма місцями Києва, Харкова та інших міст, де був Голодомор. Третій міф - це те, що Голодомор ніби був влаштований радянською владою, а насправді - режимом, бо ми, українці, ніколи не обирали совєцьку владу».

 

Після перегляду дійсно вражаючого фільму, Олександр (Драбинко), Митрополит Переяславський і Вишневський Православної церкви України, запропонував вшанувати пам’ять жертв Голодомору хвилиною мовчання.

 

«На щастя, ми цього жаху не бачили і не знаємо, але можемо бодай співпереживати тому, що пережили наші близькі в роки Голодомору-геноциду, – каже Владика.

 

- Моїй бабусі Наді було тоді 13 років. Її мама попродавала все, що тільки можна було, аби лиш врятувати свої дітей, яких було семеро. Я свого часу записав розповідь про ті часи від бабусі. Вона надиктувала мені шість сторінок тексту, який, на жаль, не зберігся. Але це були слова і сльози на папері. Люди які пережили це все - мученики. А хто не зміг пережити, відійшли у життя вічне... Світла і вічна їм пам'ять».  

 

За словами Андріани Білої, фільм «10.5» уже «отримав потужну підтримку за кордоном, зараз його дивляться у понад десятьох країнах - від Канади до Близького Сходу».

 

 

Найближчим часом планується і прем’єра на телебаченні, повідомив режисер Станіслав Литвинов, – слідкуйте за анонсами на фейсбук-сторінці стрічки «10.5».

 

Музику для фільму написав відомий український композитор, музикант та бандурист Ярослав Джусь. Оператори - Михайло Шелест, Олег Сологуб.

 

Кінопоказ є частиною офіційних всеукраїнських заходів із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці представили нові методики підрахунку жертв Голодомору-геноциду українців.