Михайлів день: історія і традиції

09:21, 21.11.2021
Михайлів день: історія і традиції

Храм на честь святого архістратига Божого Михаїла у селі Велика Офірна. (Фото ПЦУ)

Всі православні християни відзначають велике свято - Собор Архістратига Михаїла, також відомий, як Михайлів день щороку, 21 листопада.

 

Як нагадує Україна молода, цього дня віруючі вшановують святого Архангела Михаїла, який вбив диявола вогненним мечем під час війни на Небесах.

 

Михайлів день у 2021 році випав на неділю, тому зручно відвідати церкву саме з нагоди свята.

 

Архангел Михайло – найгрізніший ангел у воїнстві Господньому. Свято на його честь було встановлене ще в IV столітті.

 

Повна назва свята – Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних. Безтілесними силами небес називають ангелів і Архангелів, а Михайло очолює їх. Цей архангел має особливе значення для українців, адже Михайла вважають покровителем Києва.

 

Історик і релігієзнавець, політв’язень з Донецька Ігор Козловський наголошує:

 

«День святого Михаїла - це особливий день для Києва. Тому що ще з давніх часів, ще з XII століття вже вважали архістратига Михаїла патроном Києва... Пізніше він був на козачих прапорах. Тому він є патроном низового війська Запорізького і потім вже потім (сучасних) військових як таких.

 

І тому, ми знаємо, що невипадково біля нашого Свято-Михайлівського монастиря є стіна пам'яті, яка пов'язана з тим, що цей монастир якраз і має таке призначення, що вони (полеглі українські воїни - УМ) стали частиною його війська».

 

І додає: «Ми пам'ятаємо, що архангел Михаїл є таким головнокомандувачем, якщо так говорити. Саме він вступає в битву з люцифером, з сатаною. У битві цій він отримує перемогу над військом люцифера і стає захисником. Це захисник всіх. Захищає всіх смертних, всіх людей перед Всевишнім».

 

Традиційно молитви до Архистратига Михайла - це про захист. Про захист від війни, від лих, від зла, від злодіїв, від ворогів, від усього того, що так чи інакше може приносити смерть. І якщо це захист, то автоматично це переходить на звичайних мирян. Вони повинні згадувати, не тільки просити про допомогу, а й самі також допомагати. Вони повинні допомагати нужденним, згадати всіх, кому потрібна допомога, хто потребує підтримки, хто потребує слова, молитви, якоїсь матеріальної допомоги. Тобто такий день, коли потрібно всім допомагати.

 

Традиції

 

На Михайлів день прийнято веселитися і запрошувати гостей. На стіл обов'язково ставили багато страв. Вважалося, що чим багатше і смачніше страви, тим задоволенішим буде архангел Михаїл.

 

Також цього дня випікали спеціально пироги. Святкують традиційно практично цілий тиждень з цього дня, тому що наприкінці цього тижня, 28 листопада, вже починається Пилипів піст, Різдвяний піст.

 

У цю день встановлено кілька заборон:

 

не можна відмовляти нікому в допомозі;

заборонено займатися роботою по дому, прибирати і прати;

не можна мити голову, інакше можна вимити весь розум;

не можна користуватися гострими предметами і різати ножем, щоб не накликати гнів святого;

у цей день заборонено обманювати інших і намагатися заробити нечесним шляхом.

 

Кращий спосіб відзначити Михайлів день у 2021 році – відвідати богослужіння або прочитати молитву архангелу вдома. У це свято можна вінчатися і необов'язково дотримуватися посту.

 

Як повідомляла "УМ", раніше ПЦУ закликала християн не асоціювати себе із силами зла на Гелловін.