У Торонто встановлять пам’ятник Анні Ярославні

18:25, 17.11.2021
У Торонто встановлять пам’ятник Анні Ярославні

Пам'ятник Анні Київській на Львівській площі у Києві. (facebook.com/annekyiv)

У найбільшому місті Канади - Торонто - буде встановлено пам'ятник Анні Ярославні, доньці князя Ярослава Мудрого та королеві Франції.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо з інформації про візит до Канади першого заступника голови Київської міської адміністрації Миколи Поворозника, що відбувається якраз в ці дні.

 

Пам'ятник з'явиться в рамках відомого проєкту «Шлях королеви» зі встановлення авторських реплік пам’ятника маленькій Анні у Києві в містах, розташованих на її шляху до Франції, повідомив пан Поворозник у соцмережах.

 

Такі скульптури вже встановлено у містах Польщі, Франції та Бельгії, а також в столиці Індонезії Джакарті, з якою Київ поєднує дружба.

 

Тож цілком закономірним є встановлення пам'ятника Анн Ярославні і в місті-побратимі Києва Торонто, де мешкає численна українська громада.

 

Водночас, зважаючи на історичні та культурні зв'язки із Францією (королевою якої була Анна Київська) іншого великого канадського міста Монреаля, аналогічний пам'ятник запропоновано встановити і там.

 

 

Як повідомляла "УМ", перший пам'ятник Анні Ярославні встановлено у Києві у 2016 році. 

 

Рік тому репліка пам'ятника королеві була відкрита в Луцьку.