У Львові відкрили найвідомішу у світі виставку про Голодомор

22:17, 08.11.2021
У Львові відкрили найвідомішу у світі виставку про Голодомор

Експозиція виставки «Марія». (Фото з сайта lviv.media)

У Львівському історичному музеї минулого тижня відкрили виставку «Марія». Її створила канадська художниця українського походження Леся Марущак.

 

Це найвідоміша у світі виставка про Голодомор, яка була представлена у 9 країнах світу. Восени минулого року її вперше побачили українці – експозицію було розгорнуто в Національному музеї Голодомору-геноциду.

   

У центрі виставки — образ дівчини Марії, яка вижила під час сталінського геноциду. Марія – реальна дівчина, яка пережила Голодомор та зараз живе із родиною в Канаді, повідомляє Lviv.media. Леся Марущак познайомилася з нею випадково. Історія вже немолодої жінки настільки вразила, що та вирішила створити мистецький проєкт.

 

Художниця отримала дозвіл використовувати у проєкті фотографію із сімейного архіву пані Марії, проте, за бажанням героїні, вона залишається анонімною.

   

В образі Марії втілена пам’ять мільйонів людей, її історія — це компіляція багатьох спогадів. Роботи авторки передають емоційну та раціональну відповідь на злочин, сформовану на основі розповідей тих, хто пережив Голодомор, зазначають організатори виставки.

   

Виставка у Львові триватиме до 4 грудня. А далі помандрує іншими містами України. Наступними її побачать харків’яни. Загалом упродовж двох років виставка побуває щонайменше у п’яти містах України.

 

Всеукраїнський тур проєкту «Марія» здійснюється за фінансової підтримки Світового Конґресу Українців.