Українські вояки у ХХ столітті: історики створили ролик про уніформу і спорядження

07:45, 31.10.2021
Українські вояки у ХХ столітті: історики створили ролик про уніформу і спорядження

Вояк УНР зі становим кулеметом Максима. (Скріншот відео)

Українські історики створили просвітницький ролик, в якому відобразили усі тонкощі уніформи та спорядження українських вояків першої половини ХХ століття.

 

Ролик створений Центром історії Вінниці за підтримки Українського інституту національної пам'яті.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє УІНП.

 

Відео було представлене на Ютуб каналі Національного музею історії України у Другій світовій війні.

 

Зокрема, авторами представлені унікальні артефакти з 20 музеїв, архівів та бібліотек України і США й розповідає про яскраві та маловідомі сторінки періоду Визвольних змагань (1917-1921рр.), зокрема про історію уніформи українського війська початку ХХ ст.

 

У ролику можна побачити, як виглядав доброволець Студентського куреня Січових Стрільців. Чим відрізнялась уніформа сестри-жалібниці Товариства Українського Червоного Хреста та санітарки Польового шпиталю Галицької Армії та 250 артефактів періоду 1914–1923 рр., які висвітлюють ґенезу однострою періоду Українського Січового Стрілецтва, Української Центральної Ради, УНР, ЗУНР, правління гетьмана Павла Скоропадського, Директорії УНР.

 

Творці повідомляють, що більшість артефактів ніколи не оприлюднювались, вони є не відомі не лише широкому загалу, а й вузькому колу фахівців.

 

Як зазначається, даний ролик було створено у рамках Українсько-американського виставкового проєкту «За волю України».

 

Організатори підкреслюють, що проєкт засвідчує міцний історичний зв'язок сучасного покоління захисників України з учасниками Визвольних змагань (1917–1921 рр.), вшановує Збройні сили України – ключовий гарант державної незалежності.

 

На їхню думку, особливої ваги та актуальності цей проєкт набуває в умовах воюючої країни та в рік 30-річчя самостійного державного розвитку України.

 

 

Як повідомляла "УМ", на Львівщині створили мурал до 130-річчя першого Голови Проводу ОУН Євгена Коновальця.