На півдні Мексики виявили майже півтисячі невідомих комплексів цивілізації майя

19:04, 28.10.2021
На півдні Мексики виявили майже півтисячі невідомих комплексів цивілізації майя

Туристи зі всього світу знайомляться зі спадком майя переважно у дваньому місті Чичен-Іца. (Фото з сайту Pixabay)

Науковці, які досліджують стародавню цивілізацію майя, зробили чергове вражаюче відкриття: вони виявили близько 478 раніше невідомих залишків будівель "церемоніальних комплексів".

 

Дане відкриття, які кілька попередніх,було зроблено за допомогою лідарного сканування поверхні на півдні Мексики.

 

Таким чином, вчені побачили приховані багаторічною ерозією архітектурні залишки, які весь цей час залишалися непомічними людським оком.

 

Як інформує Україна молода, дане дослідження опубліковано у науковому журналі Nature.

 

Дослідження засвідчило, що частину декору майя скопіювали в ще давнішого племені ольмеків (згадки про них є в ацтекських історичних хроніках).

 

За даними істориків, ольмеки мешкали на півдні Мексики з 2500 по 400 рік до нашої ери.

 

Знайдені комплекси майя - це прямокутні та квадратні стоянки з платформами по краях 1050 - 400 року до н.е.

 

"Планування та орієнтація мезоамериканських міст були тісно пов'язані з космологією, концепціями часу та ритуальними практиками", - зазначив професор Такеші Іномата, антрополог зі Школи антропології Університету Аризони в Тусоні та його колеги.

 

Також вчені стверджують, що важливим регіоном у цьому відношенні є Істмійський регіон на півдні Мексики та західної Гватемали, де цивілізація майя розвивалася в періоди раннього та середнього формування.

 

На думку експертів, комплекси використовувалися як місця ритуального збору, оскільки вони включають великі центральні відкриті простори, де безліч людей може збиратися і брати участь у ритуалах.

 

Археологи також проаналізували орієнтацію кожного пам'ятника та виявили, що місця дещо відповідають сходу сонця певної дати.

 

"Хоча незрозуміло, чому були обрані конкретні дати, одна з можливостей полягає в тому, що вони можуть бути прив'язані до дня переходу до Зеніту, коли сонце проходить прямо над головою. Це відбувається 10 травня у регіоні, де було виявлено комплекси. Цього дня починається сезон дощів та стартує посів кукурудзи", - додали вчені.

 

Деякі місця зорієнтовані за схід сонця на 40, 60, 80 або 100 днів до дня зенітного проходження. При цьому пізніші мезоамериканські календарі засновані на числі 20.

 

Як повідомляла "УМ", у Мексиці знайшли палац майя, якому понад тисячу років.