У Львові відмовили Росії у повернені останків агента НКВС Кузнєцова

14:24, 22.10.2021
У Львові відмовили Росії у повернені останків агента НКВС Кузнєцова

Микола Кузнєцов, архівне фото (Фото: архіви України)

Останки радянського розвідника-диверсанта Миколи Кузнєцова, який похований у Львові на Пагорбі Слави, Львівська міськрада відмовилася передати Росії.

 

Як інформує УМ, про це 22 жовтня повідомив на своїй Facebook-сторінці міський голова Львова Андрій Садовий.

 

«Поки наші громадяни України не повернуться додому, ми жодного позитивного рішенні щодо праху Кузнєцова приймати не будемо. Це принципова позиція громади міста…

 

Ми прийняли політичне рішення. Ми вважаємо, що розгляд даного питання, можливий тоді, коли звільняються наші території і наші хлопці повертаються додому. Ми з окупантами не співпрацюємо. Крапка», - заявив, Садовий.

 

Касаційний адміністративний суд зобов’язав виконком Львівської міської ради передати останки агента НКВС Миколи Кузнєцова його родичам в Росію.

 

За словами Садового, це не перше таке судове рішення у цій справі.

 

«Чи вважаєте ви можливою будь-яку співпрацю із агресором у час війни? А чи не хоче Росія повернути нам 121 громадянина України, які ув’язнені за політичними та релігійними мотивами на території їхньої країни, а також 296 людей, які перебувають у нелюдських умовах на окупованих територіях?», - риторично запитує Садовий.

 

Нагадаємо, що історія з передачею останків Кузнєцова триває з 2000 року, коли ветерани Єкатеринбурга звернулися до Львівської міськради.

 

У 2007 році до Львова приїжджала делегація з Росії, але тоді їм відмовили у наданні останків. У 2008 році росіянка Маргарита Брюханова, родичка радянського розвідника, звернулася з таким проханням до місцевих органів Львова.

 

Кузнєцов похований на Пагорбі Слави з великими почестями 27 липня 1960 року.