80-річчя трагедії Бабиного Яру: президенти Зеленський, Штайнмаєр і Герцог вшанували жертв, фото

23:47, 06.10.2021
80-річчя трагедії Бабиного Яру: президенти Зеленський, Штайнмаєр і Герцог вшанували жертв, фото

За новими даними, у Бабиному Яру нацисти ймовірно стратили близько 200 тисяч людей, а не 100 тисяч, як вважалося раніше. (Фото Офісу президента)

Президенти України, Німеччини та Ізраїлю – Володимир Зеленський, Франк-Вальтер Штайнмаєром та Іцхак Герцог разом з іноземними гостями взяли участь у заходах з вшанування 80-их роковин трагедії Бабиного Яру в середу, 6 жовтня пізно ввечері.

 

Зокрема, у заходах також взяли участь спікери парламентів Грузії, Швеції і Польщі, а також представники парламентів Чехії, Австрії, Литви та Латвії, спецпредставник з питань Голокосту Держдепартаменту США, спецпредставник прем’єр-міністра Великої Британії, рабини, лідери духовенства, дипломати, а також експерти, науковці та меценати з усього світу, які опікуються темою Голокосту.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

Президент України нагадав, що під час Другої світової війни у вересні 1941 року Київ захопили нацисти. Лише в перші два дні нацисти стратили в Бабиному Яру 33 771 єврея, переважно це були люди похилого віку, жінки та діти, старші за три роки, а немовлят взагалі вбивали, не рахуючи.

 

Також Зеленський озвучив нові дані досліджень, які свідчать, що у Бабиному Яру нацисти ймовірно стратили близько 200 тисяч людей, а не 100 тисяч, як вважалося раніше.

 

«У цьому місці важко говорити - на тисячі років його окупувала тиша. У цьому місці важко дихати — тисячі дітей зробили тут останній подих. У цьому місці важко стояти — тисячі куль збивали з ніг убитих саме тут, в урочищі Бабин Яр, що пронизане болем і криком, кров’ю і смертю. Місце, яке Господь покинув назавжди, а диявол оминає стороною», - сказав глава держави.

 

 

І наголосив: «Скільки їх залишилось лежати тут назавжди — точно сьогодні не скаже ніхто. На Нюрнберзькому процесі йшлося про близько 100 тисяч людей. Сьогодні нові дослідження кажуть, що, ймовірно, — біля 200 тисяч людей».

 

За його словами, за наступні два роки гітлерівці стратять майже все єврейське населення Києва, а далі почнуть вбивати ромів, українців, військовополонених, порушників порядку - без роздумів і вагань, без підрахунку.

 

Зеленський висловив переконання, що Бабин Яр фактично є пам’ятником людині в усіх її найгірших і найкращих проявах.

 

«Людині, яка стріляє й вірить, що чинить правильно. Людині, яка рятує, бо знає, що чинить правильно. Кожній людині, у якій є й чорне, і біле. Питання: що саме одного разу переможе?» – сказав президент.

 

На його думку, нацизм був переможений не тільки зброєю, а й силою людської душі, гуманізму та милосердя тих, хто обрав шлях людяності. І кожен, хто рятував євреїв у часи Голокосту, був удостоєний високого звання Праведника народів світу.

 

За його даними, сьогодні це звання носять 2659 українців.

 

 

Водночас, президент Ізраїлю Іцхак Герцог наголосив, що в Бабиному Яру сталася найстрашніша трагедія в історії єврейського народу:

 

«Протягом двох діб тут працювали кулемети. Десятки тисяч київських євреїв були вбиті. Були закреслені долі цілих родин».

 

Тож на його переконання, сьогодні світові лідери мають засуджувати будь-які прояви антисемітизму.

 

 

«Ми маємо боротися зі злом, із жорстокістю, щоб люди не забували, до чого можуть призвести антисемітизм і расизм. Ми маємо пообіцяти людству з цього місця, що Бабин Яр ніколи більше не повториться», – наголосив пан Герцог.

 

У свою чергу президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив:

 

«Для німця, для Федерального президента Німеччини шлях сюди, до Бабиного Яру, важкий, водночас я вдячний, що я сьогодні тут».

 

 

За його словами, у пам'яті німців події часів Голокосту, які відбувалися на території України, мають неналежне місце.

 

«У Києві, в Одесі, у Бердичеві, Чернівцях, Мізочі та багатьох інших місцях. Хто в моїй країні, Німеччині, знає сьогодні про цей Голокост? Хто знає ці імена, просякнуті кров’ю? Всі ці місцини не мають належного місця в наших спогадах. Україна на нашій карті пам’яті залишається занадто блідою, занадто схематично зображеною. Тому мені важливо бути сьогодні тут», - наголосив Штайнмаєр.

 

І  підкреслив, що схиляє голову в глибокій жалобі і водночас відчуває глибоку вдячність за примирення.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Під час Другої світової війни нацисти, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв.

 

29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов'язане з'явитися до Бабиного Яру. Тут людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стала 33 771 особа.

 

Загалом масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу нацистської армії з міста: за попередніми офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли близько ста тисяч людей.

 

В Бабиному Яру свій останній притулок знайшли українські націоналісти, зокрема учасники похідних груп Організації українських націоналістів.