Путін і Кирило відкрили помпезний меморіал Олександру Невському біля Чудського озера, фото

19:39, 14.09.2021
Путін і Кирило відкрили помпезний меморіал Олександру Невському біля Чудського озера, фото

Путін і Кирило під час відкриття меморіального комплексу «Князь Олександр Невський з дружиною» (Фото: kremlin.ru/events/president)

Перш ніж піти на самоізоляцію через виявлений коронавірус у посадовців Кремля, президент РФ Володимир Путін разом із московським патріархом Кирилом встиг відкрити помпезний меморіальний комплекс  «Князь Олександр Невський з дружиною» на березі Чудського озера у Псковській області.

 

Відкриття комплексу князю, який переміг загін лицарів-тевтонців у Льодовому побоїщі у 1242 році, відбулося минулих вихідних.

 

Як передає Україна молода, про це інформує сайт президента Росії.

 

Зазначається, що відкриття меморіалу на березі Чудського озера є однією з центральних подій святкування 800-річчя від народження Олександра Невського, яке проводиться саме у 2021 році відповідно до указу Путіна.

 

 

«Основа споруди представляє собою 50-тонну скульптурну композицію, яка складається з фігур князя і витязів, над якими майорить хоругва і два стяги з ликами святих. Тильна частина складається з мозаїчного фризу», - повідомляють у Кремлі.

 

Автором меморіалу є Віталій Шанов.

 

 

Очільник РПЦ Кирило освятив меморіал Олександру Невському, якого московська церква свого часу оголосила святим.

 

І це при тому, що за даними незалежних істориків, Олександр Ярославович вірою і правдою служив Золотій Орді і жорстоко придушував опір співвітчизників (й навіть рідного брата) загарбникам-ординцям.

 

Втім, Володимир Путін не згадав про ці негативні сторінки біографії князя, а у своєму виступі наголосив, що той був «правителем, який усім серцем вболівав за Вітчизну», а «масштаб його особистості був грандіозним».

 

Ще й додав, що перемога Олександра Невського на Чудському озері «стала одним з символів військової слави Росії».

 

Тим самим господар Кремля вдався до звичної маніпуляції історичними фактами, адже у 1242 році не існувало не лише Росії, але навіть Московського князівства (згодом – царства).

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок Володимир Путін пішов на самоізоляцію, бо в його оточенні виявили хворих на ковід.