В Івано-Франківську відзначили 114-ту річницю від дня народження Романа Шухевича, фото

18:07, 30.06.2021
В Івано-Франківську відзначили 114-ту річницю від дня народження Романа Шухевича, фото

Урочисті заходи в Івано-Франківську з нагоди 114-річчя від народження Романа Шухевича. (Фото з ФБ-сторінки Руслана Марцінківа)

Дві важливі історичні дати відзначили в Івано-Франківську в середу, 30 червня: 80-ту річницю з проголошення Акту відновлення Української Держави та 114-ту річницю від дня народження українського політичного й громадського діяча та головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

 

Як повідомляє Україна молода, про урочистості поінформував мер Івано-Франківська Руслан Марцінків у соцмережах.

 

«Українцям важливо зберегти пам’ять про видатні події минувшини, а особливо зараз, у такий важкий для нашої держави час та в рік святкування 30-річчя проголошення Незалежності України. Ми зобов’язані завжди пам’ятати про боротьбу. Поки ми згадуємо, як нелегко виборювали наші Герої право на незалежну державу, ми і майбутні покоління берегтимуть нашу рідну Україну!», — написав міський голова.

 

 

Визначний український політичний, військовий діяч Роман Осипович Шухевич народився 30 червня 1907 року у Львові. 

 

Головнокомандувач Української Повстанської Армії (УПА), чисельність якої сягала до ста тисяч вояків, голова Генерального секретаріату Української головної визвольної ради (УГВР), голова проводу Організації Українських Націоналістів (ОУН) в Україні.

 

Він мав декілька псевдонімів  «Білий», «Дзвін», «Роман Лозовський», «Степан», «Чернець», «Чух», «Тур», «Тарас Чупринка».

 

 

Батьки Романа – Осип-Зиновій Шухевич та Євгенія Шухевич (дівоче прізвище Стоцька). Шухевичі належали до тих галицьких священницьких родів, які протягом 19 століття сприяли українському національному відродженню. 

 

Слід зазначити, що з роду Шухевичів вийшла плеяда політичних, культурно-громадських і політичних військових діячів, що формували передову українську націю та боролися за її державний суверенітет.  

 

Головний командир УПА став основоположником найефективнішого партизанського руху в повоєнній Європі.

 

Своє історичне призначення на вищих посадах в українському визвольно-революційному русі доби Другої світової війни Роман Шухевич бачив у тому, щоб сконсолідувати сили ОУН, розхитані нацистськими репресіями. 

 

 

Шухевич до дня загибелі керував визвольною боротьбою на українських землях і завдяки його непересічному політичному та військовому талантові, силі духу й характеру ця боротьба мала організовані повстанські дії. 

 

«Здобути Українську державу або загинути в боротьбі за неї» – це гасло ОУН було життєвим принципом Романа Шухевича.

 

Нагадаємо, що загинув Роман Шухевич 5 березня 1950 року в бою з «енкведистами». На превеликий жаль, дотепер місце поховання Великого Сина українського народу невідоме…