Архіву національної пам'яті виповнилося два роки

12:27, 25.06.2021
Архіву національної пам'яті виповнилося два роки

Директор Архіву національної пам'яті Ігор Кулик біля будівлі архіву

В Україні 25 червня 2019 року офіційно з’явилася установа, яка має зібрати під своїм дахом близько 4 мільйонів документів періоду Радянського Союзу. Як і будь-який день народження, це свято викликає у нас і радість, і сум.

 

Як інформує УМ, про це написав директор Архіву національної пам'яті Ігор Кулик на своїй сторінці у Фейсбук.

 

«Радість у тому, що Україна є лідером із доступу до комуністичних архівів на всьому пострадянському просторі. Такі країни як Білорусь, Казахстан, Росія, Киргизстан та інші навіть і близько не мають таких можливостей для пошуку та роботи з документами СРСР. Більше того - це може бути небезпечним для життя та роботи громадян цих країн», - написав Ігор Кулик.

 

Він нагадав, що ми володіємо дійсно унікальними документами. Українцям не потрібно навіть показувати паспорт, щоб отримати їх відсканованими на електронну пошту. Саме в Архіві національної пам’яті будуть збережені всі справи часів 1917-1991 року - і доступ до них стане ще легшим та простішим.

 

«Водночас команда нашого Архіву вже другий рік відзначає свято народження без фінансування на реконструкцію. І це викликає сум.

Приміщення Архіву національної пам’яті на вулиці Пухівській, 7 у Києві стоїть “замороженим” із весни 2020 року. Саме тоді гроші на побудову забрали на боротьбу із коронавірусом», - із сумом додає Директор архіву.

 

Також зауважив, що за цей час, без належних умов і навіть без наявних документів працівники архіву допомогли тисячам людей знайти правду про їх репресованих родичів. Сотні відвідувачів побували у нас в гостях на Пухівській, 7. Міжнародні партнери висловлюють рішучу підтримку створенню Архіву національної пам’яті, ми стаємо кандидатами в члени потужних європейських організацій і підписуємо договори про співпрацю.

 

«Водночас держава, на превеликий жаль, не висловлює підтримку Архіву рішучими діями - фінансування не виділяється вже другий рік. Це викликає щире здивування наших європейських колег. Шокує українців, які хочуть створення Архіву і вже навіть ініціюють власний збір коштів для побудови нашої установи.

День народження - особливе свято. Кажуть, що всі побажання у цей день збуваються. І чим більше їх буде - тим більша ймовірність їхнього втілення.

Тож ми будемо дуже раді вашим привітанням і підтримці Архіву!

Собі ж, уже вкотре, бажаємо, щоб реконструкція Архіву національної пам’яті зрушила з мертвої точки. І Україна за кілька років мала установу, якою буде пишатися», - резюмував пан Кулик.