Історичний фестиваль присвячений битві під Берестечком пройде на Житомирщині

13:22, 24.06.2021
Історичний фестиваль присвячений битві під Берестечком пройде на Житомирщині

Битва під Берестечком - одна із трагічних сторінок нашої історії.

У мистецькому маєтку «Ставки» на Житомирщині 26-27 червня відбудеться історико-культорологічний фестиваль «Хмельниччина На Поліссі. Рік 1651», присвячений битві під Берестечком.

 

Як інформує УМ, про це у Фейсбуці повідомляє громадська організація «Департамент воєнно-культурної антропології».

 

«26-27 червня пройде V ювілейний історико-культурологічний захід «Хмельниччина на Поліссі. Рік 1651», який присвячується річниці битви під Берестечком та 370-й річниці кампанії 1651 року», - інформують організатори.

 

Захід розпочнеться 26 червня відкриттям військово-історичного табору на території парку мистецького маєтку «Ставки». У межах фестивалю презентують виставку раритетів козацької доби з колекції Музею родини Шереметьєвих, а також влаштують реконструкцію епізодів військової кампанії 1651 року на Поліссі та битви під Берестечком.

 

27 червня в маєтку зніматимуть проморолик з показом екіпірування, озброєння, побуту козацького війська та військ Речі Посполитої середини XVII ст. Окрім того, продовжиться реконструкція епізодів військової кампанії 1651 року на Поліссі.

 

Зазначається, що участь у заході візьмуть члени військово-історичних клубів України.

 

Додамо, що битва під Берестечком відбулася 18 (28) червня — 30 червня (10 липня) 1651 року — і є однією з найбільших боїв Хмельниччини, який відбувся біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького і союзним йому кримсько-єдисанським військом Ісляма III Ґерая з одного боку, та армією Речі Посполитої під командуванням Яна ІІ Казимира з іншого.

 

Поляки не зважилися продовжити війну й розпочали переговори. Внаслідок битви Хмельницький був змушений прийняти зневажливий мир (Білоцерківський мирний договір), підписаний під Білою Церквою 28 вересня 1651 року. За цим договором кількість реєстрового війська зменшувалось до 20 000 осіб, козацьку територію обмежено тільки до Київського воєводства, шляхті повернуто її давні володіння, а селяни мали повернутися на панщину.

 

Однак битва під Берестечком не стала завершенням війни. Білоцерківський договір, який так і не був затверджений сеймом, не тривав і року, а 2 червня 1652 року відбулась нищівна для війська Речі Посполитої Битва під Батогом.

 

Як повідомляла «УМ», науковці мають нову версію щодо місця поховання Богдана Хмельницького.