Полтавський пам’ятник Петлюрі відливатимуть у Києві

09:29, 03.06.2021
Полтавський пам’ятник Петлюрі відливатимуть у Києві

Майбутній пам’ятник Петлюрі у Полтаві.

Скульптуру Симона Петлюри, яку встановлять у Полтаві, виливатимуть у столиці.

 

Це тому, що в обласному центрі немає необхідних ливарних майстерень, каже заступниця директора департаменту будівництва Полтавщини Ірина Особік.

 

Переможця конкурсу на проєкт пам’ятника військовому та політичному діячу визначили 1 червня. Ним стала група авторів із Києва.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у міськраді обласного центру.

 

У військовій формі, з шаблею та біля трибуни, на якій розкладені документи. Таким майбутній пам’ятник Симону Петлюрі спроєктували київські скульптор та архітектори. Робота перемогла у всеукраїнському конкурсі й буде встановлена у Полтаві, каже Ірина Особік.

 

«Зазвичай, якщо робляться фігури у вигляді скульптурних композицій для міського середовища, то береться півтора або два людських зрости сама скульптура має бути, для того, щоб вона сприймалась адекватно у міському середовищі. До 6 метрів загальна висота», − каже заступниця директора обласного департаменту будівництва Ірина Особік.

 

Фігуру Петлюри створив київський скульптор Анатолій Кущ. Вона буде відлита із бронзи і змонтована на гранітному постаменті.

 

«Лити скульптуру вони будуть у Києві, бо у Полтаві немає таких ливарних майстерень, які виливають скульптури із бронзи або інших матеріалів металічних», − каже заступниця директора обласного департаменту будівництва Ірина Особік.

 

Головний отаман військ Української Народної Республіки Симон Петлюра народився 1879-го у Полтаві. Він був державним, військовим і політичним діячем, а ще публіцистом та критиком. Поблизу цієї площі раніше був його батьківський будинок, тож на цьому місці і вирішили встановити пам’ятник.

 

«Рух транспорту і основний пішохідний потік відбувається вулицею Соборності. Саме це місце у нас визначено під спорудження пам’ятника Симону Петлюрі», − каже заступниця директора обласного департаменту будівництва Ірина Особік.

 

Проєктуванням території біля обласного центру естетичного виховання молоді для переможної роботи займалися київські архітектори Сергій та Михайло Швець-Машкара.

 

«Прийшла зйомка з дрону цієї території. І не довелося їхати, безпосередньо знайомитись із об’єктом, тому що зйомка була дуже якісна і показувала все оточення», − говорить архітектор, автор проєкту-переможця Сергій Швець-Машкара.

 

Висота композиції, яку розмістять на площі, до 6 метрів, а скульптури – приблизно 3.

 

«Ми вибрали саме вертикальну композицію, вона вписалася найкраще у навколишнє середовище. Головне – її повернути правильно до сонця, максимально на південь, щоб освітлювалась пластика, світлотінь працювала якомога довше. І також експонувалася вона на фоні глухого екрану. Зійшлися на тому, що це має бути стрижений граб», − говорить архітектор, автор проєкту-переможця Сергій Швець-Машкара.

 

«Рекомендації журі – підковоподібну зелену стіну зробити прямою, відкрити сприйняття пам’ятника збоку, по руху транспорту, щоб уже десь із цієї точки пам’ятник сприймався. І відкрити можливо транзитні такі шляхи» − каже заступниця директора обласного департаменту будівництва Ірина Особік.

 

Коли саме пам’ятник у Полтаві встановлять, поки не відомо, каже заступниця голови обласної адміністрації.

 

«Минуле керівництво міста вже погодило місце розміщення. Хочу зазначити, що землевідведення ще не відбулося. Тобто для того, щоб споруджувати пам’ятник це важливо. Поки що ні час, ні джерела фінансування не визначені, бо надалі, перш за все, треба зробити проєктно-кошторисну документацію, щоб далі рухатись», − каже заступниця голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко.

 

«Полтава – це мала батьківщина Симона Петлюри. Він тут народився, провів дитинство і юність. Тут формувався його світогляд. Це людина, яку ненавидів комуністичний режим, оскільки він один із тих небагатьох, які вже після поразки Української революції відстоював ідею державної незалежності України і на еміграції. Це провідна постать перших визвольних змагань за незалежність України у ХХ столітті», − каже представник Українського інституту нацпам’яті на Полтавщині Олег Пустовгар.

 

Як повідомляла "УМ", у квітні стартував прийом конкурсних проєктів на спорудження пам’ятника Симону Петлюрі у Полтаві - рідному місті Головного отамана військ УНР.