ПЦУ уніфікує і повертає «вкрадені» Москвою церковні традиції

12:50, 25.04.2021
ПЦУ уніфікує і повертає «вкрадені» Москвою церковні традиції

Епіфаній нагадує, що від часів Хрещення Руси у Києві українська церква є матір’ю по відношенню до російської церкви.

Православна церква України працює над уніфікацією церковних традицій, а також повертає ті традиції, які свого часу були «вкрадені» Росією.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив Предстоятель ПЦУ Епіфаній в інтерв'ю Радіо Свобода.

 

За його словами, українська церква є матір’ю по відношенню до російської церкви (враховуючи дати хрещення Русі і дати виникнення церков).

 

Зокрема, відповідаючи на запитання про те, що богослужбовий спів, зовнішній вигляд ієрархів тощо базуються на «московській традиції», глава ПЦУ зауважив:

 

«Не все базується. Чому? Якщо говорити про російську традицію, то це певною мірою є українська традиція, яка була забрана свого часу з Києва».

 

І додав згодом: «Якщо говорити про російські традиції, то треба знати ще й історію, що це свого часу були вкрадені українські добрі традиції».

 

Також митрополит Київський і всієї України зазначив, що зараз у ПЦУ працюють над тим, щоб уніфікувати спів:

 

«У нас є фахівці, які займаються розробкою богослужбових книг, щоб все уніфікувати. Але на це потрібен час».

 

За його словами, це стосується і богослужбового одягу.

 

«Якщо ви зараз подивитеся, то більшість духовенства все ж таки поступово самостійно змінює. Ми не примушуємо. Бо силою ніколи не прищепиш любов до чогось. І священнослужителі повинні поступово самостійно прийти до усвідомлення. І я бачу, що цей процес досить інтенсивно зараз розвивається. Потрібен тільки час», – додав Епіфаній.

 

Предстоятель ПЦУ висловив переконання, що з часом українська церква «буде більше змінюватися, реформуватися і робити все задля того, щоб бути духовно корисною кожному українцеві».

 

Зауважимо, що у Російській православній церкві, яка тривалий час існувала в розколі зі світовим православ’ям, значна частина богослужбових практик віддалилася від первісних грецьких. Коли в ХVIIстолітті в РПЦ почали повертати традиції грецького зразка, їх запозичали в Київської митрополії Вселенського патріархату, де старі церковні практики були збережені.

 

Коли ж РПЦ самочинно перепідпорядкувала собі Київську митрополію, на території Росії і України діяла єдина церковна організація і спільні богослужбові практики; при цьому деякі з таких практик української церкви були фактично втрачені.

 

Як повідомляла «УМ», Предстоятель ПЦУ Епіфаній запевняє, що всі храми у Великдень будуть відкриті, тому усі бажаючі зможуть піти до церкви і освятити паски, але за умов дотримання дистанції і використовуючи захисні маски.

 

Нещодавно митрополит Епіфаній закликав не боятися агресії сусіда-чужинця, бо страхом не перемогти.

 

«Немає сумніву, переможемо й цю навалу. Наша Церква молиться за визволення від чужинців. Наші капелани опікуються  військовими. Українська Церква – з українським народом», - запевнив Предстоятель ПЦУ.