«Гетьманська столиця» у Батурині відкрила високий туристичний сезон, фото

14:53, 17.04.2021
«Гетьманська столиця» у Батурині відкрила високий туристичний сезон, фото

«Батурин-Тюссо»: у заповіднику створили сім воскових фігур гетьманів України.

Високий екскурсійний сезон презентував Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» у Батурині на Чернігівщині.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують перші відвідувачі оновлених експозицій заповідника і екскурсій з елементами театралізації на території Цитаделі і гетьманської канцелярії.

 

Так, до відкриття туристичного сезону музейники Батурина оновили експозицію у гетьманській канцелярії.

 

«У експозиції з'явилися гроші. Гетьман Дем’ян Ігнатович розжився талерами – це популярна європейська монета. Ходила і в Україні, велика срібна монета, від 30 до 40 грамів», – розповідає науковий співробітник Віталій Мамалага.

 

 

Окрім 50 нових монет, в експозиції з'явилося хутро: тут і лисиця, песець, бобер та каракуль. Також виставку доповнила точна копія шаблі гетьмана Самойловича з арабським написом, турецький кавовий набір, а ще книги, універсали та порохівниці.

 

 

За його словами, на два десятки нових експонатів в музеї витратили 250 тисяч гривень – це все гроші благодійників з фонду «Світанок». Пан Мамалага додає, що оновити експозицію у музеї планували три роки.

 

 

«Новинкою в цьому році стане і онлайн-каса для зручності і безпечності. Приймаємо відповідно до вимог. В невеличких приміщеннях групи по 5-7 осіб, на відкритих територіях – по 10 осіб», – каже завідувачка відділу заповідника Марина Хармак.

 

У свою чергу, один із відвідувачів, журналіст Олег Головатенко написав у соцмережах:

 

«Гетьманська столиця Батурин отримує друге дихання завдяки меценатам і новим проектам! Стереотипи у сприйнятті самих себе у нас потроху руйнуються і, завдяки зусиллями меценатів просто біля Цитаделі вже у травні цього року відкриється для туристів і відвідувачів хата-музей станового козака, яка пройшла етап реставрації і наповнюється раритетами: посудом, тогочасним інвентарем, скринями, знаряддями праці та іншими предметами побуту».

 

За його словами, не втомлюється передавати ці раритети до музею дослідник доби Гетьманщини, відомий медійник Ростислав Мартинюк.

 

Тоді як сам Ростислав Мартинюк акцентує увагу на тому, що Батуринський заповідник на чолі з Наталією Ребровою презентував так би мовити галерею «Батурин-Тюссо»: йдеться про сім воскових фігур гетьманів України.

 

                                            Алла Батюк у ролі Мотрі і Ростислав Мартинюк. 

 

Вразила перших відвідувачів і нова інтерпретація історії Мотрі Кочубей-Чуйкевич з довершеною міні-виставою у Будинку Кочубея. Цікаво, що роль Мотрі для туристів грає (інтерпретує) наукова співробітниця заповіднику Алла Батюк.

 

«Все це руками суто батуринського музейного колективу,  рівних якому не бачу хоч плач. Батурин - столиця музейної України! Приїдьте - і пересвідчитеся. І не спиняйтеся лише у Палаці Розумовського  - осягніть усю повноту Гетьманщини в одному місті», - наголошує Ростислав Мартинюк.

 

 

«Тут життя вирує, а музеї дивують. Я пам’ятаю  батуринські пам’ятки у занепаді, я спостерігаю, як відродилася славна гетьманська столиця, я пишаюся, що невтомні науковці не припиняють шукати, знаходити і втілювати у життя цікаві ідеї», - додає чернігівська журналістка Тетяна Миргородська.

 

За її словами, родзинкою у день презентації високого сезону в Батурині стала телефонна розмова ... з третім президентом України Віктором Ющенком, завдяки зусиллям якого і відроджено Батурин.

 

«Він зателефонував пані директорці Наталії Ребровій, вона переключила на гучний зв’язок, аби пан Віктор привітав нас (журналістів) на батуринській землі», - повідомила пані Тетяна.

 

Як повідомляла «УМ», у Батурині планують урочисто і гучно відкрити «Козацький двір» 18 травня.