В античній Кібірі в Туреччині знайшли унікальні поховання

08:45, 04.04.2021
В античній Кібірі в Туреччині знайшли унікальні поховання

Стародавнє місто Кібіра внесене до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Археологи знайшли кладовище із 30 унікальними похованнями в базиліці стародавнього міста Кібіра, що належить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і знаходиться у турецькій провінції Бурдур.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на турецькі ЗМІ.

 

Зауважимо, що поховання добре збереглися, їх виявили на території зруйнованої землетрусом християнської базиліки. Саме місто Кібіра внесене до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це одне з важливих стародавніх міст Туреччини з великою кількістю будівель, датованих від IV століття до н.е. до VII-VIII століття н. е.

 

«Наша мета - розкопати цю будівлю (базиліку - ред.) протягом наступних двох років, розпочати реставраційні роботи та зробити цю важливу пам’ятку туристичним об’єктом», - заявив археолог Дюзгюн Таркан.

 

Базиліку почали вперше розкопувати у 2019 році. Археологи вважають, що вона була ключовим місцем релігійних зборів громади міста у IV ст. н.е., а віднайдені поховання розкажуть про традиції, релігію, життя містян тих часів.

 

За словами Таркана, будівля базиліки досить велика, має прямокутну видовжену форму, розділена на три зали з двома рядами колон. Припускають, що знайдені поховання належали представникам вищого духовенства.

 
Як повідомляла "УМ", науковці висунули нову теорію про походження всесвітньо відомих хрестів на стінах однієї з головних християнських святинь — Храму Гробу Господнього, що в Єрусалимі.