Хрести на стінах Храму Гробу Господнього в Єрусалимі могли викарбувати масони

18:41, 31.03.2021
Хрести на стінах Храму Гробу Господнього в Єрусалимі могли викарбувати масони

Раніше вивчити хрести на стінах було неможливо через надмірну кількість відвідувачів.

Науковці висунули нову теорію про походження всесвітньо відомих хрестів на стінах однієї з головних християнських святинь — Храму Гробу Господнього, що в Єрусалимі.

 

Нове дослідження вчених, які вивчили особливості карбування, дійшло висновку, що це справа рук масонів, а не паломників, як вважалося довгий час.

 

Як передає Україна молода, про це пише Reuters.

 

Раніше вивчити хрести на стінах було неможливо через надмірну кількість відвідувачів, однак з 2018 року, коли частину Храму закрили на реставрацію, науковці нарешті змогли дослідити карбування прискіпливіше.

 

Разом з представниками Вірменської апостольської церкви, що утримує храм, дослідники відтворили тривимірні моделі карбувань, щоб зрозуміти, хто і яким чином міг їх зробити.

 

Учені побачили, що всі карбування мають не лише однакову глибину, але й містять маркування масонів — середньовічного руху, започаткованого в цехах будівельників, які прагнули морально-духовного самовдосконалення та сповідували на рівні з християнством елементи інших вірувань.

 

На думку дослідників, усі хрести були зроблені руками двох-трьох майстрів у XV столітті. Нова теорія пояснює появу карбувань таким чином: паломники платили священникам і художникам храму, і ті вирізали на стіні хрест на честь платника і членів його сім’ї.

 

Свого часу подібна послуга могла вважатися дуже цінною, оскільки Храм Гробу Господнього — найсвятіше місце для християн, і мати там власний хрест — особлива честь.

 

Наглядач Храму, священник Вірменської церкви Самуель Агоян заявив, що дослідження пішло храму на користь, а зараз, напередодні Великодня, його керівництво намагається позбутися коронавірусних обмежень.