Єльцин хотів зберегти СРСР як конфедерацію - Кравчук

19:24, 08.03.2021
Єльцин хотів зберегти СРСР як конфедерацію - Кравчук

Леонід Кравчук вважає, що останньому лідеру СРСР Михайлу Горбачову все ж таки потрібно "сказати добре слово".

Перший президент України Леонід Кравчук стверджує, що Україна могла й не стати незалежною у 1991 році. Адже керівники союзних республік, зокрема, Борис Єльцин,  розглядали можливість збереження СРСР і перетворення його на конфедерацію.

 

Як передає Україна молода, про це Кравчук розповів в ефірі телеканалу "Україна 24".

 

За його словами, незадовго до підписання Біловезьких угод у резиденції Ново-Огарьово під Москвою обговорювався сценарій, за якого Радянський Союз міг зберегтися.

 

«Єльцин порадився з багатьма керівниками республік, я пам'ятаю, ми з ним сиділи вдвох і обговорювали цю тему. Він говорив - Леоніде Макаровичу, а якщо ми запропонуємо замість федерації конфедерацію? І ми почали обговорювати, якою може бути конфедерація на території СРСР, і дійшли висновку: давайте обговоримо цю тему з Горбачовим», - розповів Леонід Макарович.

 

І пригадав далі:

 

«Сіли за стіл, Єльцин говорить: Михайле Сергійовичу, в нас не клеїться, ми не можемо домовитися, тому що почалися великі рухи в республіках, люди хочуть більше прав, свобод, незалежності, давайте подумаємо, як реформувати країну з федерації на конфедерацію. Горбачов каже: а зразок конфедерації можете запропонувати? Єльцин говорить: звичайно, Швейцарія, сьогодні ви президент, через рік Леонід Макарович, ще через рік я. Горбачов так задумався і каже: ні, ні, ні, так не можна, повинен бути один президент».

 

На думку Кравчука, "одразу було зрозуміло, що для Горбачова головним питанням була влада, він не хотів нічого міняти, якщо він не при владі".

 

"Ось після цього стало зрозуміло, що цей сценарій не пройде. І через деякий час Горбачов запропонував всесоюзний референдум про збереження СРСР. І стало ясно, що нічого радикально Горбачов не збирається міняти. Він хотів робити зміни при збереженні системи. А це неможливо", - сказав перший президент України.

 

При цьому, Леонід Макарович вважає, що останньому лідеру СРСР Михайлу Горбачову все ж таки потрібно "сказати добре слово" за те, що він запустив процеси, які призвели до підписання Біловезьких угод і розвалу Радянського Союзу.

 

"Перебудова не могла дати результатів. Вона дала тільки єдиний результат, який я дуже ціную - вона відкрила людям, журналістам, історикам, творчому потенціалу країни розуміння того, що треба щось міняти. Як міняти, яким чином - важко було дати однозначну відповідь, але це бажання, перш за все, через ЗМІ... Я пам'ятаю, ми чекали щодня газету "Правда" - такого ніколи не було, щоб газета "Правда" критикувала перших секретарів обкомів партії. Це був поштовх до можливих перетворень. За це Горбачову треба сказати добре слово. Він набрався мужності, енергії і сили, напевно, розуміючи, чим це може завершитися, але він цей крок зробив", - вважає пан Кравчук.

 

Як повідомляла "УМ", останнім часом Леонід Кравчук неодноразово брав участь у пропагандистських шоу російських телеканалів.