У Вінниці реставрують піаніно Миколи Леонтовича

11:21, 07.03.2021
У Вінниці реставрують піаніно Миколи Леонтовича

Піаніно Леонтовича тривалий час зберігалося у меморіальній квартирі автора всесвітньо відомої обробки "Щедрика" в Тульчині.

Відреставрувати піаніно Миколи Леонтовича з музею видатного українського композитора в селі Марківка мають намір за грантові гроші музейники Вінниці.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Вінницький обласний краєзнавчий музей.

 

За словами директорки музеюКатерини Висоцької, піаніно Леонтовича потребує серйозних відновних робіт.

 

«У нього втрачена частина деталей і фрагментів, а масив деревини серйозно ушкоджений шашелем. Підтримувати і консервувати колекцію речей Леонтовича нам весь час допомагає Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Вони до нас щороку приїжджають, оглядають ці речі, особливо дерево, – як воно зберігається. За їхньою методикою ми його обробляємо, застосовуємо спеціальні розчини, герметично пакуємо у спеціальний целофан. Але проходить час і піаніно продовжує руйнуватися", – повідомила пані Висоцька у коментарі Укрінформ.

 

Директорка музею додає, що задля порятунку раритету, а також килиму родини Леонтовичів, музей у партнерстві з Національним науково-дослідним реставраційним центром України бореться за грант посольства США в Україні; вже пройшли другий етап.

 

Вартість реставраційних робіт – близько 30 тисяч доларів США. У разі перемоги реставраційні роботи стартують вже у вересні і будуть проведені впродовж двох років.

 

Зауважимо, що родинне піаніно Леонтовича тривалий час зберігалося у меморіальній квартирі автора всесвітньо відомої обробки "Щедрика" в Тульчині і було передане до Марківки 1977 року, коли там уперше створювався музей Леонтовича до 100-ліття від дня народження композитора. Там колись мешкали рідні митця, й він неодноразово гостював у них. Саме тут він трагічно загинув і був похований.

 

У цьому ж музеї наразі зберігається і родинний килим Леонтовичів, який також хочуть відреставрувати за грантові кошти.

 

Як повідомляла «УМ», раритет доби національно-визвольних змагань 1917-1921 років – оновлений стіл Симона Петлюри повернули після реставрації і презентували у Вінниці.