У Софії Київській можна побачити 3D-голограмму обличчя Ярослава Мудрого

16:23, 07.03.2021
У Софії Київській можна побачити 3D-голограмму обличчя Ярослава Мудрого

Обличчя Ярослава Мудрого разюче відрізняється від того образу, який нав'язували за радянських часів.

Усі бажаючі відвідувачі Національного заповідника «Софія Київська» можуть побачити 3D-голограмму справжнього обличчя Великого князя Київського Ярослава Мудрого.

 

Унікальну конструкцію було створено на замовлення в Данії, вона не має аналогів в нашій країні.

 

Як передає Україна молода, про це йдеться на сайті Софії Київської.  Презентація голограмми відбулася днями.

 

Зазначається, що вперше справжнє обличчя Ярослава Мудрого було відтворено у рамках проєкту "Україна. Повернення своєї історії" у 2017 році. Його реконструювали за допомогою історико-криміналістичної експертизи на основі моделі черепа, що належав Ярославу Мудрому.

 

Авторами реконструкції є експерт-мистецтвознавець Юрій Шатайло та експерт-криміналіст Андрій Переїденко.

 

У пошуках правди 30 дослідникам — криміналістам, археологам та антропологам — довелося дослідити безліч архівів. Вони побували у підземеллях Ватикану, Росії та в Америці, щоб ми нарешті побачили правдивий образ легендарного київського князя.

 

Як повідомляють в музеї, обличчя Ярослава разюче відрізняється від того образу, який ми звикли бачити. Вперше обличчя князя було хибно реконструйоване за радянських часів. Тоді його навмисно робили схожим на російських царів, щоб уникнути будь-яких асоціацій з європейськими правителями.

 

Відтепер цей експонат став частиною оновленої експозиції, яка оповідає історію Ярослава Мудрого, княжої родини та Софії, та доступна для перегляду всім охочим.

 

 

Як повідомляла «УМ», міністр культури Олександр Ткаченко вважає символічним той факт, що 3D-зображення презентують у «Софії Київській», яка збудована за ініціативи Ярослава Мудрого.