Цінні монети і козацькі хрести: під час будівництва дороги на Дніпропетровщині розкопали скарб

10:56, 03.03.2021
Цінні монети і козацькі хрести: під час будівництва дороги на Дніпропетровщині розкопали скарб

Старожитності археологи знайшли під час будівництва траси на Київ.

У Дніпропетровській області знайшли унікальні артефакти - прадавні ножі, козацькі хрести й дорогоцінні монети
 

У Службі автомобільних доріг представили понад дві тисячі артефактів, найстарішому з яких понад п'ять тисяч років, йдеться в сюжеті ТСН. Ранок


Старожитності археологи знайшли під час будівництва траси на Київ. Знайдені експонати датуються від епохи Бронзи до позаминулого століття. За словами археологів, у цих місцях споконвіку проходили торговельні шляхи.

 

«Будівництво дозволило зняли великий шар землі. Тобто воно відкрило саме ті ділянки, до яких раніше неможливо було навіть докопатися», — розповідає керівник Служби автомобільних доріг Дніпропетровської області Олександр Коломійцев.

 

Побачити все безкоштовно можна протягом тижня, а потім артефакти передадуть до історичного музею. Експертизи тривають, тож вчені пророкують видатні відкриття.

 

«Матеріали з цих поселень дають нам набагато більше інформації, ніж поховальні пам'ятки. Знайдені речі, можливо, не такі яскраві, як коштовності з курганів. Однак з погляду реконструкції, господарства, способу життя це, безумовно, унікальні експонати», — додає начальник дніпровської експедиції охоронної археологічної служби України Дмитро Тесленко.